RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Marlies Hanse

GettyImages-1042687266_1.jpg

Uitdaging: 30 dagen niets kopen

Journalist Marlies Hanse (31) verdient samen met haar man een bovengemiddeld modaal gezins­inkomen, maar krijgt het toch niet voor elkaar om de spaar­rekening te spekken. Tijd voor grof geschut: dertig dagen lang gaat haar portemonnee op slot.

 

Schermafbeelding 2019-10-03 om 13.49.22

 4bestelnu

DAG #1

Er moet een buffer komen

Vandaag gaat het gebeuren: ik ga dertig dagen de hand op de knip houden. Uiteten, nieuwe kleren, een koffie to go, een bezoek aan de boekenwinkel of de kinderconceptstore: deze maand even niet. Samen met mijn man verdien ik genoeg om ons deze luxe uitgaven te kunnen veroorloven, maar elke keer als ik naar het saldo op onze spaarrekening kijk, bekruipt me een onrustig gevoel. Een kleine duizend euro, daarmee gaan we het niet redden als de nood aan de man is. Bovendien houdt al dat spenden ons af van wat we écht graag willen doen met ons geld: een stevige buffer opbouwen en meer reizen. Ik wil mijn geld niet meer gedachteloos uitgeven, maar gebruiken om mijn dromen mee te realiseren. En om deze nieuwe financiële mindset kracht bij te zetten, ga ik een maand lang niets uitgeven.

DAG #2

Op naar de Lidl

Deze maand betaal ik de vaste lasten, mogen we onze auto voltanken en heb ik een boodschappenbudget van € 500. Een snelle blik op mijn digitale kasboek leert me dat ik in 2018 – ik durf het bijna niet te zeggen – gemiddeld € 750 per maand besteedde aan boodschappen voor mijn gezin van vijf. Ik maak een weekmenu en ga gewapend met een boodschappenlijstje naar de Lidl en de markt. Normaal gesproken geef ik zeker € 150 uit, nu staat de teller voor de hele week op net iets minder dan € 100.

DAG #4

Géén nieuwe broodtrommel

Als ik mijn dochter ophaal van school staat haar pet verkeerd en gooit ze haar tas over het schoolplein. Als we thuiskomen zie ik dat haar hippe bamboebroodtrommel in drie stukken is gebroken. Ik weersta de neiging om online een nieuw roze exemplaar te bestellen en vind na een korte zoektocht een vergeten exemplaar achterin de rommella. Zo, toch maar mooi € 20 bespaard.

DAG #5

Nieuw verlanglijstje

In de keuken hangt sinds vandaag een lijstje waar we opschrijven wat we willen kopen als deze maand voorbij is: extra kinderschaar (klaar met de ruzies), nieuwe schaaltjes (gisteren vielen er twee kapot) en jassen voor de kinderen. Dit lumineuze idee heb ik trouwens niet zelf bedacht, het is een tip die ik op internet tegenkwam. De dertigdagenregel is een simpele methode om impulsaankopen te controleren. Wanneer het bekende oei-dit-moet-ik-echt-hebben-gevoel de kop opsteekt, trek je niet je pinpas, maar schrijf je de naam van het voorwerp  van begeerte op een lijstje. Denk je na dertig dagen nog steeds dat je leven erop vooruitgaat als je het item koopt?  Sla je je slag.

DAG #7

Broodje eten, theetje drinken

Door het lijstje in de keuken houd ik het goed vol om niets te kopen. Het geeft me rust dat ik alles opschrijf wat ik eigenlijk zou willen kopen. Waar ik wel moeite mee heb is het vermijden van mijn favoriete horecaplekken. Als freelancer vind ik het fijn om buiten de deur te werken, dus klap ik graag mijn laptop open in het café van de bibliotheek of een ander koffietentje. Maar voor twee keer een gemberthee, een broodje pittige hummus en een chocoladekoek reken ik al gauw € 15 af. Ik schrik als ik uitreken dat die versnaperingen me per week zeker € 40 kosten, een dikke € 150 per maand. Om mezelf te motiveren open ik een nieuwe spaarrekening, geef hem de titel ‘droomreis’ en stort de eerste € 150.

DAG #9

Pannenkoeken

Vandaag is het even niet zo gezellig in huize Hanse. Vrienden hebben ons uitgenodigd om in een pannenkoekenhuis te gaan eten. Ik vind dat we niet kunnen gaan vanwege onze uitdaging, mijn man vindt dat ik doorsla. Na een uur steggelen hakt hij de knoop door en appt hij dat we meegaan. Alhoewel ik niet blij word van een horecarekening van ruim € 50 lijkt het me ook niet logisch om alleen thuis te blijven.

DAG #10

Alle beetjes helpen

Ondanks de pannenkoeken van gisteren, word ik nog steeds blij als ik naar het saldo van onze gezamenlijke rekening kijk. Normaal gesproken holt dat saldo achteruit – om aan het einde van de maand soms zelfs in de rode cijfers te duiken. Het verbaast me dat alle kleine uitgaven bij elkaar zo’n verschil maken. 

 

DAG #11

Mooie, oude knikkers én een gratis pot

Morgen heeft een van de kinderen een feestje van een vriendje dat knikkers op zijn verlanglijstje heeft staan. In plaats van de stad in te gaan, vraag ik aan mijn zoon of hij het een goed idee vindt om een paar mooie knikkers uit zijn eigen collectie te geven. Dat vindt hij een prima plan en even later komt hij niet alleen met knikkers naar beneden, maar ook met een houten knikkerpot die vergeten in een hoek van de zolder lag.

DAG #12

Gebruik wat je hebt

Op internet kom ik de behoefte-piramide van Sarah Lazarovic tegen: Use what you have, borrow, swap, thrift, make, buy, ofwel: gebruiken wat je al hebt, lenen, ruilen, uitsparen, maken, kopen. (Benieuwd? Even googelen op Buyer-
archy of Needs.) Ik print het vrolijke plaatje uit en hang het op naast mijn lijstje. Al snel zit de piramide in mijn systeem. Ik schrap ‘zonnescherm voor de kinderwagen’ van mijn lijstje en gebruik een hydrofiele doek. Werkt net zo goed en kost me niks. Morgen moeten we aan de slag in de tuin en in plaats van een heggenschaar te kopen, app ik naar de buren of we hun exemplaar mogen lenen. Ik ben niet zo’n doe-het-zelftype en verbaas mezelf door de paar kleine gaatjes in de sokken van de kinderen te stoppen, zodat ze prima weer een ronde mee kunnen.

DAG #15

Best ongezellig

Ik wil nieuwe kaarsen kopen, bloemen, en ik wil dolgraag nieuwe sneakers. Dingen waar ik normaal gesproken, hup, even mijn portemonnee voor trek. Ik heb een shopsessie met mijn moeder afgeslagen en ook  een lunch met vriendinnen heb ik afgezegd. Een vriend vraagt of ik mee ga naar een concert – ook die uitnodiging sla ik af. Van mijn motivatie is weinig meer over. Natuurlijk, het is fijn om te sparen, maar dit is wel erg ongezellig.

DAG #16

Michelle McGagh kocht een jaar niks

Na een ongegeneerde klaagsessie wijst een vriendin me op de TED Talk van Michelle McGagh, die maar liefst een jaar lang geen geld uitgaf. Als de kinderen ’s avonds op bed liggen, lees ik haar inspirerende verhaal. ‘Ik kocht onzinnige dingen omdat ik mezelf wilde trakteren, me verveelde of dacht dat het me gelukkiger zou maken. Je wordt even gelukkig van een shopsessie, maar dat gevoel vervaagt snel. Als je een langetermijndoel hebt – een boek schrijven, je kinderen meenemen op safari, studeren of gewoon een goede buffer opbouwen – kun je bepalen of het kopen van die nieuwe sneakers het waard is om je doel uit te stellen. Ik heb ontdekt dat het werken aan mijn langetermijndoelen me veel gelukkig maakt dan al die quick fixes.’

DAG #18

Zet terug die pot!

Winkels laat ik links liggen, maar verleidingen liggen alsnog op de loer. Vooral instagram weet precies waar ik voor val. Hoe ironisch, ik volg inspirerende mensen die posten over minder geld uitgeven, sparen en eerder met pensioen gaan, maar tussen hun berichten door zie ik reclames voor duurzame shampoo, handgemaakte sieraden en yogamatten. Vandaag zie ik een hippe vrouw op Ibiza haar gezicht insmeren met shea butter. Dat ziet er goed uit. Ik gooi een dure pot van het spul in mijn digitale winkelmandje, reken binnen twee seconden af met PayPal en besef dan pas dat dit nou nét niet de bedoeling was deze maand. Ik annuleer mijn bestelling en verwijder instagram van mijn telefoon – ik word er veel te hebberig van.

DAG #20

Een ton op de bank

Eerder werd ik geïnspireerd door de Britse Michelle, vandaag vind ik inspiratie dichter bij huis. Ik stuit op de de website van Renée Lamboo, die van tienduizenden euro’s in de schulden naar € 100.000 op de bank ging. Zelf zegt ze: ‘Door mijn money mindset te veranderen werd mijn leven vrijer, relaxter en gelukkiger. Het kan anders, maar daar moet je wel voor sparen. Dat betekent flink wat dingen van je verlanglijstje schrappen. Ik kan prima geld uitgeven, maar voor ik mijn pinpas in het apparaat steek, vraag ik me altijd af wat deze aankoop voor me gaat doen. Is het nodig? Word ik er gelukkig van? Als je genoegen neemt met minder, kun je misschien wel een dag minder werken. Dan hoef je op woensdagmiddag niet aan te sluiten in de file, maar ga je met je kinderen een ijsje eten in het park.’

DAG #22

Het lijstje wordt almaar korter

Hoe dichter ik bij het einde van de maand kom, hoe minder ik op mijn lijstje schrijf. De jassen heb ik doorgestreept: gisteren kreeg ik van mijn schoonzus een zak kleding doorgeschoven waar nog twee prima jassen in zaten. De knip-fase van mijn kinderen is voorbij, dus streep ik ook de extra kinderschaar van de lijst. En de schaaltjes, ach, met de hoeveelheid exemplaren die we hebben, redden we het prima. Er staat alleen nog een nieuwe telefoonoplader op de lijst, we delen nu samen één exemplaar en dat is echt niet praktisch.

DAG #25

De kinderen snappen het

‘Waarom mogen we niet iets kopen?’, roepen mijn twee oudsten in koor als we langs de Legowinkel lopen. Waar ik het eerder prima vond als ze af en toe een doosje Lego uitkozen als we toevallig langs die winkel liepen, houd ik vandaag mijn pinpas in mijn portemonnee. En als ze zelfs geen ijsje mogen en moeten wachten tot we thuis zijn om een ijsje uit de vriezer te halen, zijn ze al helemaal niet gecharmeerd van de zuinige fratsen van hun moeder. Als we met een stapel bibliotheekboeken aan de keukentafel zitten, zie ik mijn kans schoon. Ik leg uit dat ik ons geld niet meer uitgeef aan een heleboel kleine dingen, maar al dat geld bij elkaar in een potje stop zodat we meer met elkaar kunnen reizen. Het kwartje valt bij mijn reislustige kinderen: samen maken we een moodboard waar we plaatjes opplakken van interessante steden, prachtige stranden en besneeuwde bergtoppen.

DAG #28

Het spaarvirus slaat toe

Ik had het niet verwacht, maar het moodboard helpt ook mij enorm. Weinig geld uitgeven is goed vol te houden als ik mezelf er voortdurend aan herinner waarom ik minder geld uit wil geven. Vandaag werkte ik gewoon aan de keukentafel (winst: € 15) en deed ik voor € 100 weekboodschappen (winst: € 50). ’s Avonds maak ik tevreden € 65 over naar onze reisspaarrekening. Het maakt me vrolijk, ik ben officieel aangestoken door het spaarvirus.

DAG #29

Drie keer nadenken

Op de een na laatste dag van de uitdaging koop ik nieuwe shampoo bij de duurzame winkel in de stad en loop ik tegelijkertijd tegen de perfecte jumpsuit aan. Ik ben al zo’n drie jaar op zoek naar een exemplaar dat me goed staat en weet dan ook direct dat deze een uur later in mijn kast hangt. Als er iets is wat ik deze maand heb geleerd, is dat het er niet om gaat dat ik geen geld meer mag uitgeven, maar juist om bewust te bepalen wáár mijn geld naartoe gaat. Voorheen kocht ik gedachteloos wat ik dacht nodig te hebben, nu denk ik drie keer na: is deze aankoop het waard om mijn geld aan uit te geven, of spaar ik deze euro’s liever voor iets wat ik echt graag wil?

DAG #30

De balans: € 1250 uitgespaard

Vandaag maak ik de balans op en ben verrast als ik zie dat we deze maand maar liefst € 1250 overhouden. Een jaar op deze voet doorgaan zou ons € 15.000 opleveren. Dat lijkt me niet realistisch: de auto krijgt volgende maand een apk-keuring, we gaan echt wel weer eens uit eten, de kinderen zijn uit hun schoenen gegroeid en één keer in de week buiten de deur werken vind ik toch wel fijn. Maar mijn houding ten opzichte van geld is 180 graden gedraaid: ik bepaal bewust waar mijn geld naartoe gaat en laat het niet zomaar meer weg druppelen. Op naar de eerste € 10.000 spaargeld! 4 TIPS Zo geef je minder uit

>>> Bepaal het doel.
Een doel helpt je dertig dagen gemotiveerd te blijven om een maand geen geld uit te geven. Wil je een nieuw bewustzijn rondom geld creëren, een schuld afbetalen, je koopdrang beteugelen of sparen voor een nieuwe auto?
>>> Maak het specifiek.
Bedenk vooraf aan welke regels je jezelf wilt houden. Wat valt er buiten de regel? Schrijf de voorwaarden die je voor jezelf stelt op en hang ze in het zicht.
>>> Voorkom verleidingen.
Maak het jezelf makkelijker door niet de stad in te gaan, je favoriete webshops niet te bezoeken, je af te melden van nieuwsbrieven en eventueel ook sociale media en apps van je telefoon af te halen.
>>> Beloon jezelf.
Niets is motiverender dan zien dat je resultaat boekt.
Sla je een shopsessie af? Maak € 100 over naar je
spaarrekening. Een week lang geen koffie to go gekocht?
Hup, weer € 15 naar je spaar­rekening. Voor je het weet ben je besmet met het spaarvirus!

MEER LEZEN & ZIEN

• De TED Talk van Michelle McGagh vind je op YouTube. Zoek naar ‘my no spend year’. Ze schreef ook een boek:
The no spend year – Little ways to save a lot of money.
• De website van Renée Lamboo staat vol ervaringsverhalen en tips over het creëren van een nieuwe money mindset, net zoals in haar boek Duur huis, nooit thuis. porterenee.nl
• Andere inspirerende blogs: meergeld­minderstress.nl,
lekkerlevenmetminder.nl en zuinigeman.nl.
• Zoek op YouTube naar no spent month, no spent year, no spending challenge of stop shopping voor inspiratie en tips.