RADAR+ Online

Word Abonnee

2besparen.jpg

Alle beetjes helpen

Gratis een couturejurk, de allerlekkerste zuivel voor weinig en nog de wereld verbeteren ook: hoe feelgood wil je het hebben?

4bestelnu

Ga kleding ruilen
Bam, weer een blouse aan het online winkelmandje toegevoegd. En die schoenen in de uitverkoop, je zou een dief zijn van je eigen portemonnee, toch? Nou inderdaad. Tja. De logica achter je kledingkoopjes is vaak mijlenver te zoeken. Om nog maar te zwijgen van de tonnen CO2 die al die aankopen kosten. Terwijl ze maar al te vaak ongedragen achter in de kast belanden. De oplossing: een kledingruilbeurs. Via Google (typ ‘kleding ruilen’ + woonplaats) vind je ze zo. Maar zelf een event organiseren kan natuurlijk ook. Op nudge.nl/projects/kledingruil staat een handleiding met slimme spelregels.
Opbrengst De milieuwinst is in ieder geval enorm als je een jaar een shop-stop instelt. Het financiële rendement hangt natuurlijk af van wat iemand gemiddeld aan kleding uitgeeft. € 75 per persoon per maand lijkt een redelijk uitgangspunt. Dan houd je in zo’n winkelloos jaar dus toch maar mooi € 900 in je zak.

Laat de deur dichtvallen
‘Mag die deur dicht?’ Zeker met pubers in huis is dit een bekende vraag. En geen stomme, want dichte deuren houden niet alleen de warmte binnen, maar ook de gasrekening lager. De meest relaxte oplossing: monteer deurdrangers, zodat ze allemaal vanzelf (en zachtjes) sluiten.
Opbrengst Energiebedrijven hebben berekend dat je per deurdranger zo’n 15 kubieke meter gas (à € 0,79/m3) bespaart. Bij de bouwmarkt heb je al een simpele deurveer voor € 5. Stel dat je drie deuren voorziet van een dranger, dan betaal je dus jaarlijks € 35,55 minder. Trek daar de kosten voor de drangers af en het scheelt het eerste jaar al € 20,55, een berg ergernis en een hoop milieuschade.

Shop bij de zorgboerderij
Zorgboerderijen creëren kansen voor mensen met een beperking. En ze leveren vaak de allerlekkerste producten, van de romigste yoghurt tot het sappigste fruit. En vaak zijn ze nog goedkoper dan de supermarkt ook. Zoek dus even op waar er eentje in de buurt zit en doe boodschappen in de boerderijwinkel.
Opbrengst Laten we eieren als voorbeeld nemen. Koop je een doos met tien biologische eitjes bij Albert Heijn, dan reken je circa € 3,69 af, terwijl ze bij de zorgboerderij meestal niet meer dan € 3 voor tien kakelverse biologische eieren vragen. Stel dat je er met je gezin een doos per week doorheen jaagt, dan bespaar je 52 x 0,69 = € 35,88 per jaar. Niet gek, én je draagt bij aan een mooiere wereld met blije kippen én gelukkige ‘hulpboeren’.

Ban de inlegkruisjes
Wasbare inlegkruisjes? Grote kans dat je denkt: gadver! Totdat je beseft dat die wegwerpinlegkruisjes pas echt goor zijn, voor milieu én lijf. Dat beamen gynaecologen, want het zijn beruchte infectieveroorzakers. Wil je ze toch gebruiken: bij cutecotton.nl verkopen ze EcoFemme liners van flanelkatoen met een kekke gekleurde onderkant. Schaf je ze aan, dan krijgt een Indiaas meisje ook zo’n wasbaar verband, zodat ze zich hygiënisch kan verschonen.
Opbrengst Een pak met 30 A-merk inlegkruisjes kost rond de € 2,50. Bij dagelijks gebruik is dat dus € 30 op jaarbasis. De exemplaren van EcoFemme kosten € 16,70 per drie, dus in het eerste jaar verdien je € 13,30. Maar als je bedenkt dat ze vijf jaar mee kunnen gaan, komt daar dus nog 4 x € 30 bovenop. Voilà: € 133,30 bespaard, irritaties voorkomen én een sister in India geholpen.