RADAR+ Online

Word Abonnee

1GettyImages-638013534_1.jpg

Airfryer, oven of friteuse

Wat is beter om je snacks klaar te maken. Een airfryer, oven of friteuse?

 

1bestelnu

Een airfryer – van oorsprong een merknaam van Philips, maar nu ook gebruikt voor soortgelijke apparaten van andere merken – is eigenlijk een compacte heteluchtoven. De voordelen zijn vooral het gebruiksgemak, de opwarm- en bereidingssnelheid en de mogelijkheid om naast snacks ook andere gerechten met minder toegevoegd vet te bereiden: zo kun je er ook snel broodjes in afbakken, vlees en vis in bakken en groente in roosteren. De Philips Airfryer die we voor de test hebben gebruikt, bleek simpel te bedienen en ook na heel veel bitterballen gemakkelijk schoon te maken. Geurloos was het huis na afloop niet, maar de airfryer gaf wel veel minder baklucht dan frituren. Voor een klein huishouden zou een airfryer een gewone oven waarschijnlijk prima kunnen vervangen.
Hoe zit het met duurzaamheid? In de Volkskrant zijn een paar jaar geleden een Philips Airfryer en een friteuse vergeleken: wat energieverbruik betreft leek het weinig uit te maken, de grootste milieuwinst was het ontbreken van frituurvet in een airfryer. Het gebruik van olie draagt namelijk voor ruim 28 procent bij aan de CO2-uitstoot van diepvriessnacks, veel meer dan de benodigde elektriciteit.
Frituurolie bestaat meestal uit zonnebloem- en palmolie. Zonnebloemen hebben een heel lage opbrengst per hectare. Palmolieproductie in onder andere Indonesië is verantwoordelijk voor ontbossing en methaanuitstoot. Behoorlijk milieubelastend, zelfs als de olie meermalen wordt gebruikt en daarna dient als biodiesel.
Er is nog geen goede objectieve vergelijking tussen een airfryer en een (hetelucht)oven voorhanden. Een airfryer is mogelijk energiezuiniger doordat hij kleiner is dan een gemiddelde heteluchtoven. Maar dit geldt alleen voor de kleinere modellen. De Consumentenbond gaf de grootste airfryermodellen, dus ook onze Philips Airfryer XXL, een gemiddeld cijfer van 3,5 voor energieverbruik. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die je erin klaarmaakt. Als je een groot gezin hebt en regelmatig frietjes maakt, kan ook een groot model zuiniger zijn dan een oven. Kortom: koop je een airfryer? Koop er dan eentje op maat.

 

Vette hap?
Zijn snacks uit de airfryer minder vet dan uit de frituur? Ja, maar het scheelt niet zo veel als je misschien denkt. Oven/airfryerfrietjes, -kroketten en -bitterballen worden namelijk éérst vóórgefrituurd en daarna gekoeld en ingevroren. Het achtergebleven vetlaagje zorgt voor het krokante effect. Er loopt in de airfryer nog wel wat vet uit,  maar het verschil blijft klein: zo bevat een kroket uit de frituur (mits op de juiste temperatuur gebakken) iets meer dan 13 procent vet, een airfryerkroket 12 procent. Bitterballen zijn altijd wat vetter, omdat het oppervlak dat vet kan opnemen groter is.