RADAR+ Online

Word Abonnee

FUJI_.jpg

Getest: appels

Iedereen heeft z’n eigen voorkeur, maar als een appel sappig, fris, zoet, knapperig en aromatisch tegelijk is, heb je een ideaal exemplaar te pakken. Dit keer deed gastpanellid Lyndall mee. Hij is drieënhalf en kritisch appellief­hebber. ‘Deze geef ik aan de konijnen.’

Het proefpanel
Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
Ronald van Eijk, ervaren proever
Huub van der Maat, milieukeur-appelteler,
boerderij Nieuw Slagmaat, Bunnik
Alexander Bakker, kookboekschrijver en importeur van natuurlijke sojasaus en miso (Fair for Flavor)
Bianca Slieker, kunstenaar
Lyndall Bakker, drieënhalf jaar oud en appelliefhebber

bestelnu1_2019

De proeverij

De proeverij hielden we helemaal aan het begin van het Nederlandse/Europese appelseizoen, vandaar dat de meeste appels van overzee kwamen: Nieuw-Zeeland en Chili. We waren benieuwd of de (plastic) verpakking nog invloed had op de smaak: dat was het geval bij de Golden Delicious. De meest verse appels, uit Nederland en Frankrijk, bleken ook het lekkerst te zijn. Het loont dus de moeite om op de verpakking naar het land van herkomst te kijken. Ook de jongste proever was het in grote trekken met de andere proevers eens. De prijs van appels verschilt behoorlijk per winkel, land van herkomst en seizoen, vandaar dat er geen prijzen staan vermeld. Gemiddeld kost een kilo appels tussen de € 2 en € 4. De appels zijn blind geproefd.


Hoe duurzaam is dat appeltje?

Appels worden bespoten met ‘gewasbeschermingsmiddelen’: maar dat gebeurt wel steeds minder. Een paar weken voor de oogst stopt de teler met spuiten. Daardoor zitten er nauwelijks of geen residuen van bestrijdingsmiddelen op de appels die je koopt. Appels van ver, zoals Chili of Nieuw-Zeeland, komen hier gekoeld per boot naartoe. Doordat er enorme hoeveelheden tegelijk worden vervoerd, valt het met de milieubelasting wel mee, zegt Milieu Centraal.Hoewel plastic folie de appels beschermt tegen butsen en zo de houdbaarheid verlengt, is én een kunststof schaaltje én folie wat veel van het goede. Een papieren zak is niet noodzakelijkerwijs duurzamer dan een plastic zak: voor papier zijn bomen en land nodig. Allebei de materialen kunnen goed worden ­gerecycled, maar plastic is schadelijker als het zwerfafval wordt. Het beste is: tas mee naar de winkel en losse appels kopen.


Zo worden appels bewaard

Appels zijn vrijwel een jaar houdbaar, omdat ze bij lage temperaturen in zuurstofarme cellen worden bewaard. Daardoor stopt de stofwisseling bijna geheel en bederft de appel niet. Dat voorkomt verspilling: het is onmogelijk om alle geoogste appels direct op te eten. Appels ‘van ver’ komen hier op dezelfde manier gekoeld naartoe. Volgens fruitkweker Huub van der Maat gaat de smaak van appels door het bewaren vaak wel met sprongen ­achteruit. De lekkerste appels koop je daarom in het seizoen én dichtbij, ­bijvoorbeeld bij de teler zelf of in een goede groentewinkel.
DELBARE

datum indiening: do 03 jan 2019, 11:49

DELBARE, Nederland,  fruitkweker Huub van der Maat, los; ook bij goede groentewinkels

Loethe: ‘Wat verrukkelijk. Sappig, fris, zoet, knapperig, aromatisch. Wel groot, maar je wilt er direct nog eentje.’ Alexander: ‘Kijk, het sap spuit eruit!’ Bianca: ‘Zo lekker en sappig, echt een appeltje voor de dorst!’ Huub, de kweker van dit appeltje, dus niet helemaal objectief: ‘Wat is-ie goed, hè?’ Lyndall: ’Mag ik nog een stukje?’

9,5

DELBARE.jpg