RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Loethe Olthuis

GettyImages-995528726Tomaat.jpg

Getest: Tomatensoep

Tomatensoep is de meest gegeten soep in Nederland. We maken ’m steeds minder zelf, maar kopen onze lieveling in blik of zak. Hoe smaken die kant-en-klare soepen en welke is het lekkerst? We testen er acht. ‘Liever geen balletjes dan vieze balletjes.’

Losnummer_banner

Het panel
Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist. Michel Jansen, soepmaker, eigenaar van Kleinstesoepfabriek. Ron van Dijk, biologisch-dynamische groente- en tomatenteler. Frank Tjao, hobbykok en ICT’er. Monique Koolen, soepliefhebber. Inge Trijsselaar, soepliefhebber.

De proeverij

Het panel heeft alle soepen blind geproefd. De soepen met een minimum aan ingrediënten en weinig toe­voegingen werden opvallend goed gewaardeerd. Zo bevat de nummer één uit de test, de Jumbo 100% Natuurlijk tomatensoep (die overigens niet biologisch is, Jumbo heeft een aparte biologische tomatensoep in het assortiment), alleen tomaat, water, appel, ui, olijfolie, kruiden, zout en knoflook. Het AH verspakket op de derde plaats bevat – naast tomatenpuree – verse tomaat, wortel, ui en tijm. De hekkensluiters: Unox vegetarisch en de AH tomatensoep met ballen hebben een aanmerkelijk langere ingrediëntenlijst met een gulle hoeveelheid smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en aroma’s. Soepballetjes maakten de soep meestal niet echt lekkerder: gewoon weglaten, vond het panel. De vegetarische soepballetjes van Unox vonden de proevers zelfs uitgesproken vies.


Blik of pak?


Smaakverschil tussen blik en pak is er niet meer. Dat was in de begintijd van de soepzak wel anders. Toen hadden de zakken, die juist als ‘vers’ werden gepromoot, vaak meer bliksmaak dan een blik. Zo’n ‘stazak’ blijft namelijk altijd iets poreus waardoor de inhoud sneller oxideert en een bijsmaak krijgt; een blik is ­hermetisch afgesloten. Maar door het aluminium binnenlaagje zijn de moderne stazakken tegenwoordig net zo luchtdicht. Helaas zijn ze daardoor niet te recyclen, en blik is dat wel. Stazakken horen bij het restafval. Ook verrassend: de Jumbo 100% Natuurlijk tomaten­­soep in zak, op nummer één, werd aangezien voor een ‘verse’ soep. Terwijl de soep van het AH verspakket weliswaar ook hoog scoorde, maar niet direct als ‘zelfgemaakt’ werd herkend. Het ­verschil met de ‘gewone’ bliksoep van Lidl, overigens ook de goedkoopste uit de test, was minimaal.

Suiker in de soep
Vroeger waren tomatensoepen vaak uitgesproken zoet, doordat er altijd tussen de 5 tot zo’n 8 procent suiker aan werd toegevoegd. Niet zo vreemd, want tomaten zijn van zichzelf behoorlijk zuur. De verse soep van AH en de Struik-soep lossen dat op door wortel, een zoete groente, toe te voegen, de Jumbo 100% natuurlijk doet het met appelpuree. Ook het suikergehalte van de soepen waar nog wel extra suiker aan wordt toegevoegd, is een stuk lager dan pakweg tien jaar geleden.

Krijg je genoeg groente binnen?
Met een kop tomatensoep krijg je een deel van de groente die je op een dag nodig hebt, al binnen. Maar soep is vooral gezond doordat het verzadigt zonder dat je veel calorieën ­binnenkrijgt. De hoeveelheid vezels in soep is laag ten opzichte van ‘pure’ groenten. Bovendien is soep uit blik gesteriliseerd, waardoor de ­voedingswaarde minder is. Maar met een kopje tomatensoep bij de lunch en 150 tot 200 gram groenten bij het avondeten ben je prima bezig!

Laat dat vlees dan liever helemaal weg
Bijna alle soepballetjes in de geteste soepen hebben één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dieren­bescherming. Eén ster is het minimum: biologisch vlees heeft automatisch het maximum van drie sterren. Nu is één zo’n ster al veel beter dan sterloos plofvlees uit de vee-industrie. Maar hoewel het ­verschil tussen geen en één ster bij kippenvlees vrij groot is, maakt het voor varkens hoogstens een A4’tje meer aan ruimte uit en wat stro of ander afleidingsmateriaal. Als de soepmerken echt een stap zouden willen maken, zouden ze beter vlees met twee of drie sterren kunnen verwerken. Of de ballen weglaten.

Unilever, wat betekent ‘duurzaam verbouwd’?
De Unox-soepen maken reclame met ‘duurzaam verbouwde groenten’ in hun soep. Dat betekent niet dat de groenten biologisch zijn of het erkende Milieukeur/Planet Proof-keurmerk hebben, maar dat ze geteeld zijn volgens Unilevers eigen duurzaamheidsprogramma. Helaas is het vrijwel onmogelijk om te achterhalen wat daarvan de precieze eisen zijn.


Maak het zelf!

Tomaten zijn een zomergroente. Hoewel de klimaatbelasting van kastomaten relatief laag is, kun je verse tomaten ’s winters prima vervangen door tomaten uit blik. Neem in dat geval het nettogewicht inclusief sap (2,5 blik à 400 g) en begin bij het sterretje (*).

Nodig voor 4 kommen
1 kilo biologische tomaten • 1 ui, gepeld, heel fijn gehakt • 1 laurierblad • 2 groentebouillonblokjes • ca. 10 takjes tijm en/of oregano (of halve el gedroogde) • 1-2 tl suiker of honing (tomaten uit blik zijn zuurder). Eventueel extra: fijngehakte bieslook en/of basilicum, sap van 1 sinaasappel, scheutje balsamico-azijn, scheut extra vierge olijfolie, scheut slagroom of flinke lepel crème fraîche.

Ontvel de tomaten. Breng een flinke pan met water aan de kook. Vul een bak met koud water. Doe de tomaten in de pan zodra het water kookt. Sluit de pan, breng weer aan de kook. Zodra de tomaten beginnen te scheuren, haal je de pan van het vuur en schep je de tomaten met een schuimspaan in het koude water. Schep de tomaten na een minuutje in het vergiet en knijp ze boven de kom uit hun velletje.
*  Doe de tomaten, ui, laurier, verkruimelde bouillonblokjes, kruiden(takjes), suiker en 200 ml water in een grote pan. Breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de tomaten ca. 20 minuten ­sudderen tot ze zacht zijn, schep tussentijds een keer om. Haal de kruidentakjes en laurier met een vork uit de soep (als het goed is, hebben de blaadjes al losgelaten). Pureer de soep met een staafmixer zo glad als je zelf lekker vindt, voeg eventueel nog water toe tot de gewenste dikte. Proef en breng zo nodig nog verder op smaak met zout en/of peper. De soep is nu klaar en lekker, maar je kunt hem nog ‘pimpen’ met één of meer van de extra ingrediënten.
Likl Kania tomatensoep (blik)

datum indiening: di 12 feb 2019, 14:30

Bijzonderheden: met 5% soepballetjes met 1 Beter Leven-ster van de Dieren­bescherming, vermicelli.
Prijs: 800 ml € 1,19
Loethe: ‘Mooie kleur, smaakt echt naar tomaat,
prettig mondgevoel.’ Ron: ‘Van de ballen word ik niet opgewonden, maar verder een aardig soepje.’ Michel: ‘De binding is mooi, niet te dik of te dun, zeker niet te zout.’ Frank: ‘Ik heb eindelijk het idee dat ik tomatensoep eet.’ Inge: ‘Ik zou ‘m kopen.’

CIJFER: 7,7

Lidl.jpg