RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Loethe Olthuis

GettyImages-1073797338_1.jpg

Getest: IJskoffies

In de supermarkt, bij de benzinepomp en het station vind je tegenwoordig zo’n twintig variëteiten ‘ijskoffie’, bedoeld om koud te drinken. Hoe lekker zijn die? En nog eens wat: hoeveel koffie zit erin? ‘Alsof je een lepel chocopasta met water hebt aangelengd.’

Het panel
Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
Ed Krijgsman, koffie-expert, docent bij de
Koffieschool in Utrecht
Svetlana Krakhmalnik, informatieanalist,
drinkt regelmatig ijskoffie
Pauline Schuurman, toetsdeskundige,
enthousiast proever
Henk Smit, onderwijsadviseur,
gepassioneerd thuiskok
André Wijnbergen, administrateur,
ervaren proever, drinkt af en toe ijskoffie
Ingrid Wijnbergen, doktersassistente,
thuis-patissier

 

bestelnu

De proeverij

We hebben blind acht van de meest voorkomende, kant-en-klare ijskoffies uit de supermarkt geproefd. Allemaal met melk, al zijn twee van de geproefde koffies met een plantaardige melkvervanger gemaakt. Zwarte ijskoffie, dus zonder melk, blijkt niet te bestaan. Er liggen ijskoffies in het gewone schap: die moet je zelf thuis koud zetten, zoals de espresso macchiato van Lidl. Verder hebben wij voorgekoelde ijskoffies uit de koeling van de supermarkt geproefd. IJskoffie bevat overigens geen ijs(blokjes) zoals de naam doet verwachten. Het is gewoon koude koffie met volle melk en flink veel suiker, al bestaan er ook ‘skinny’ ijskoffies met magere melk en zoetstof. Hoeveel koffie erin zit, is lastig te bepalen. Sommige merken geven alleen het percentage koffie-extract aan, andere het percentage ‘koffie’, dat wil zeggen koffie-extract dat al is aangelengd met water. Geen enkele ijskoffie wordt van versgemalen bonen gemaakt. Tijdens de proeverij is naar de volgende aspecten gekeken: de koffiesmaak; de smaak algemeen; eventuele bijsmaakjes/toevoegingen. Het resultaat viel alle panelleden behoorlijk tegen.


Conclusie

Slechts één ijskoffie kreeg een voldoende. Eentje, de amandelkoffie van Alpro, werd wel lekker gevonden maar smaakte niet naar koffie, wat het cijfer naar beneden drukte. Opvallend was de onaangename ‘asbak’- of ‘sigarettenpeuk’-smaak in een aantal koffies, volgens onze koffie-expert waarschijnlijk te danken aan te heet branden.
Douwe Egberts Ice Machhiato

datum indiening: di 11 jun 2019, 12:14

Beker karton/plastic, 230 ml, € 1,09.
1,2 % koffie-extract van 100% arabicakoffie,
8,9 g suiker, 85 kcal/100 ml.

CIJFER: 4

Loethe: ‘Dit is doorgekookte poedermelk,
zonder een drup koffie.’ Ed: ‘Inderdaad, een
soort Completa. Muf, ranzig. Geen koffie.’
Ingrid: ‘Dit heeft totaal geen smaak, heel weeïg.
Ik vind het smerig.’ André: ‘Kinderkoffie.’

DE_Ice_Macchiato_1.jpg