RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst Schrijfbedrijf Mevrouw van Dale | Fotografie Annemarijne bax

verzamelen.jpg

Verzameldrift en 7 opruimtips

Verzamelen leidt vaak tot een omvangrijke, bijzondere collectie. Er zijn ook mensen die doorslaan, die niets kunnen weggooien, die uiteindelijk in een dichtgeslibd huis wonen, soms zo volgestouwd dat het er niet meer veilig is.

 

promo3nrsR2

Vroeger was ‘collectioneren’ ofwel verzamelen vooral iets voor de elite. In de zestiende eeuw werden de zogeheten Wunderkammern in het leven geroepen waarin koningen en keizers hun dure en waardevolle objecten konden tentoonstellen. Door de komst van musea en bibliotheken kwamen ‘gewone mensen’ in contact met verzamelingen en gingen ook zij spullen vergaren. De echte collectioneur weet: een verzameling kost veel tijd en geld. De kick zit ‘m in het vinden van een bijzonder object dat de collectie kan vergroten of completeren. 

 

Wanneer wordt verzamelen zorgwekkend?

Soms groeit een leuke verzamelhobby uit tot een obsessie. Wanneer iemand niet meer kan stoppen en vooral niets kan weggooien, wordt verzamelen een probleem. De verzamelaar raakt letterlijk bedolven onder zijn of haar spullen, kan nauwelijks nog normaal door het huis bewegen en gaat er uiteindelijk zelf aan onderdoor. In dat geval ben je een pathologisch verzamelaar. Ofwel een hoarder - de Engelse term voor hamsteraar. Iemand die letterlijk en figuurlijk vergroeit met zijn eigen troep. En die daar geen afstand meer van kan doen zonder dat het grote angst oproept. Naar schatting lijdt 1,5 procent van de Nederlandse bevolking in mindere of meerdere mate aan een ernstige verzameldrang. Het grote verschil tussen normaal verzamelen en hoarden is, dat ‘de normale verzamelaar’ zijn objecten sorteert, organiseert en eventueel tentoonstelt. Als je een serieuze verzamelaar vraagt naar een specifiek object, dan weet hij onmiddellijk waar het staat en haalt hij het subiet tevoorschijn. Ook beleeft hij of zij daadwerkelijk veel plezier aan zijn hobby. Hoarders hebben geen overzicht en leven vaak in een sociaal isolement. Vaak is er niemand die hen ermee confronteert, dus blijven ze maar verzamelen. Soms wordt het zo erg, dat ze zelf hun huis nauwelijks meer in of uit kunnen. Henk Plenter, gepensioneerd GGD-medewerker, was ruim veertig jaar betrokken bij ontruimingen van hoarders. Hij schreef er een boek over: Let niet op de rommel, verhalen over eenzaamheid en vervuiling in de grote stad. Er is zelfs een werkwoord naar Henk Plenter vernoemd: plenteren. Dat betekent een huis ontruimen, omdat er zo veel spullen liggen opgeslagen dat het wonen erin een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. 

 

Wat typeert een hoarder?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de extreme verzamelaars aangeeft dat zijn of haar ouder(s) ook graag verzamelt. Genetische factoren kunnen dus een rol spelen. Daarnaast zijn ze vaak besluiteloos. Ook spelen belangrijke en onverwerkte traumatische gebeurtenissen vaak een grote rol. Ze kunnen extreem bang zijn voor het loslaten van het verleden en houden daaraan vast middels hun verzameling. Ze kennen sentimentele waarde toe aan objecten en houden niet verandering. Simpel gesteld bieden al die spullen een gevoel van veiligheid. Omgeven door al hun items voelen hoarders geborgenheid. Wat er ook gebeurt, je hebt altijd je ‘collecties’ nog. 

Zo’n verzameldrang kan behandeld worden met (cognitieve) gedragstherapie, waarbij de extreme verzamelaar leert om te ontspullen en de neiging om nieuwe voorwerpen aan te schaffen te beheersen.

1 Begin met het meest hinderlijke

Begin met het laatje of de kast die het meest stoort. Gewoon beginnen geeft al een bevrijdend gevoel. Bedenk bij ieder item wat je vastpakt of je het nog nodig hebt. Twijfel je? Ga dan na of je het in het afgelopen jaar gebruikt hebt. Is dan niet zo, dan kan het artikel weg. Voornemen Voorkom dat die laatjes opnieuw rommelig worden door elke dag even een paar minuten op te ruimen. Word je blij van!

 

3 Verhuis géén overbodige spullen naar de schuur, vliering of berging

Daar stoffen al die overbodige spullen als de gourmetpannetjes en het oude kinderfietsje alleen maar onder. Zeker weten dat je er uiteindelijk toch nog afscheid van moet nemen. Voornemen Veel overbodige maar goede spullen? Organiseer een open huis voor vrienden en de vrienden van je kinderen. Stal alles uit en nodig je vrienden en familie uit. Iedereen mag pakken wat ‘ie nodig heeft. Zo heb je een gezellige middag en raak je tegelijkertijd je overbodige spul kwijt! Verkopen kan ook natuurlijk, via Marktplaats of Facebook Marketplace. Bedenk wel: is het gedoe van een verkoop de opbrengst waard? Zo niet, breng alles naar de kringloop. En gooi oude kleren, lakens en ander textiel in de daartoe bestemde kledingcontainer.

 

4 Voor een goed gevoel en je karma: doneer de spullen die 'sparkelen' aan een goed doel

Met kinderspeelgoed en prentenboeken maak je de kinderafdeling van een ziekenhuis blij. Blikken of pakken met nog houdbaar voedsel (je hebt echt van alles maar één op voorraad nodig, de rest neemt onnodige ruimte in) kun je aan de lokale voedselbank doneren. Overige overbodige spullen breng je naar de kringloopwinkel, al is lang niet alles bruikbaar. Veel kringlooporganisaties hebben op hun website de innamevoorwaarden staan. Sommige organisaties komen de spullen bij je thuis ophalen. Een goede website om goede doelen te vinden waaraan je spullen kunt schenken is inzameldoelen.nl. Op die site vind je een landkaart met locaties van organisaties die jouw leftovers graag willen hebben. Voornemen Bedenk voor je iets nieuws koopt: heb ik het al? En zo nee, heb je het ooit gehad en waarom heb je het toen weggedaan? Hoe minder spullen om je heen, hoe rustiger je omgeving en geest.

 

5 Dit is een moeilijke: je kledingkast uitmesten.

Wegdoen van miskopen doet misschien pijn in je hart, maar eenmaal uit je systeem, volgt de opluchting Maak bij het opruimen van je kleding­kasten drie stapels: één met wat écht versleten is en meteen weg kan, één stapel voor het inleverpunt van het Rode Kruis, de textielbakken van Sympany of een ander goed doel, plus een stapel waarvan je denkt: dit kan ik nog verkopen op Koningsdag. Nog prima (kinder)kleding kun je verkopen via een tweedehandswinkel, zodat je er nog een klein beetje aan verdient. Iets bewerkelijker: verkopen via apps als Vinted - de online mode marktplaats met naar eigen zeggen 12 miljoen leden. Voornemen Een nieuw aankoopbeleid! Dus bedenk als je in de winkel staat bij dat leuke bloesje: 1. In hoeverre voegt het kledingstuk iets toe aan je garderobe? 2. Heb je niet iets wat er op lijkt? 3. Hoe ziet je leven eruit zonder dit kledingstuk?

 

6 Ruim elke avond en ochtend even op.

Hoe fijn is het om thuis te komen in een schoon en opgeruimd huis? Voornemen Kost niet meer dan vijf minuten per dag en het maakt een wereld van verschil: even de vuile vaat wegwerken, je kleding weer opvouwen en in de kast leggen, gebruikte handdoeken ophangen, gelezen kranten bij het oud papier doen.

 

7 Ontspul

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft echt een revolutie ontketend. Samengevat: het is een misvatting om te denken dat je van bezit gelukkig wordt. Steeds meer mensen verzamelen ervaringen en herinneringen in plaats van dingen. Vereenvoudig je omgeving, doe alles weg waaraan je geen goede herinneringen hebt. Bewaar ook geen cadeautjes uit schuldgevoel. Met minder spullen hoef je ook minder op te ruimen. Voornemen Bedenk tijdens het opruimen of je het voorwerp dat je op dat moment in je handen hebt mee zou willen nemen als je morgen zou verhuizen naar een kleiner huis.