RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

karsten-wurth-karsten-wuerth-TMsNpEhJla8-unsplash.jpg

Vijf Hollandse watertochten

We zochten vijf Hollandse watertochten uit die je minstens één keer van je leven mee moet maken.

 

4bestelnu 

1. Eilandhoppen van Texel naar Vlieland

Plan je een midweek of langer op Texel? Ga dan een dag eilandhoppen en steek de Waddenzee over naar Vlieland. Je vertrekt bij De Noorman in Cocksdorp in het noorden van Texel tegenover het reddingbotenhuis van de KNRM. Via de hoge steiger aan het strand ga je aan boord van De Vriendschap. Neem een verrekijker mee, want er zijn duizenden vogels te zien die op het wad en in de zee op zoek zijn naar voedsel. ­Geregeld kiezen wolken plevieren, grutto’s en ganzen het luchtruim. Spectaculair! Tijdens de korte oversteek over de Waddenzee kom je vrijwel zeker zeehonden tegen, er leven er hier een paar duizend. Vaak zie je ze relaxen op een zandplaat. Soms zwemmen ze nieuwsgierig richting boot om de boel eens goed te bekijken. Eenmaal aan de overkant staat de Vliehors Expres voor je klaar. Met deze stoere wagen op enorme banden maak je een spectaculaire tocht over de twaalf kilometer lange zandplaat. De zandvlakte wordt de Sahara van het noorden genoemd. De Vliehors Expres brengt je naar Het Posthuys, waar je een fiets kunt huren of gaat wandelen. Aan het eind van de middag brengt de wagen je weer naar de Vriendschap om daar de Waddenzee over te steken terug naar Texel. Je kunt de tocht ook andersom doen; van Vlieland naar Texel en weerom. Voor informatie, tijden en ­reserveren: waddenveer.nl.


2. Rotterdam-Dordrecht met je ov-chip (fiets mee)

Neem de Rotterdamse Waterbus en betaal voor een leuke vaartocht met je ov-chipkaart. Je fiets gaat gratis mee. De Waterbus heeft verschillende lijnen en haltes binnen Rotterdam en haltes in Dordrecht, Zwijndrecht, Schiedam, Ridderkerk en Kinderdijk. Een aanrader is de tocht met lijn 202, van de Erasmusbrug in Rotterdam naar de Merwekade in ­Dordrecht. Binnen een uur ben je er. Als je nog nooit de molens van Kinderdijk hebt gezien, moet je daar onderweg even uitstappen. De negentien molens zijn wereldberoemd en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ga daarna aan boord van een volgende waterbus om binnen een half uur door te varen naar Dordt. Vanaf de Merwekade sta je zo in de gezellige binnenstad, daar zijn veel winkels en terrassen. Het Dordrechts Museum met een indruk­wekkende collectie vijf eeuwen schilderkunst is op loopafstand.
Tip: Met de fiets ben je binnen vijf minuten (of vijftien minuten lopen) bij hotel Villa Augustus, een groene oase aan het Wantij met ommuurde moestuin, kassen, boomgaard en stijltuin. In het prachtige restaurant worden heerlijke biologische gerechten met ingrediënten uit eigen tuin geserveerd.
Voor informatie, ov-chipzones en haltes: waterbus.nl.


3. Met de fluisterboot door Zutphen

De Berkel is de rivier die door Zutphen stroomt voor hij in de IJssel uitmondt. In het verleden werden via deze rivier hout, granen, turf, aardewerken potten en dakpannen aangevoerd.
De Berkel voert dwars door het historische centrum van Zutphen. Hoe mooi dat is, ontdek je als je aan boord gaat van een van de fluisterboten. De rondvaart gaat ook door buitengebied heen. Verwacht geen grote luxe rondvaartboten, de fluisterboten zijn stevige open sloepen die in de vaart gehouden worden door enthousiaste vrijwilligers. Koop je een kaartje (volwassenen € 6, kinderen 5 t/m 9 jaar € 3,75 en tot 4 jaar gratis) dan krijg je er gratis een kopje koffie bij. Het voordeel van de sloepen is dat scherpe bochten en lage bruggen geen enkele belemmering vormen. Dat maakt de tocht zo leuk. Aan het roer staat een ­schipper die je onderweg alles over het heden en verleden van Zutphen en de historische monumenten en andere ­markante punten vertelt. Het is wel ­oppassen met die lage bruggen over de grachten. De schipper waarschuwt als je moet bukken. Ga vooral niet te vroeg weer rechtop zitten. Kaartjes zijn online te ­bestellen en af te halen bij de opstapplaats midden in het centrum van Zutphen.
Tip: Zondag 29 september wordt het Chocoladefestival Zutphen 2019 gehouden. Proeven, snoepen en genieten van optredens. De winkels zijn die dag open.
Voor informatie, tijden en reserveringen: fluisterboot-zutphen.nl.

 

4. Sleepvis-tour voor mosselfans

Wil je alles weten over de mosselcultuur en Zeeuwse mosselen dan is de Sleepvis-tour van ­Marstrand Rondvaarten een aanrader. Je gaat aan boord in Yerseke en doet een ­rondje Oosterschelde. Tijdens de vaart krijg je een staaltje vistechniek met ­mosselen te zien. Met een ‘sleepje’ wordt de vangst gedaan, daarna wordt-ie ­gesorteerd. Naast de mosselen is er bijvangst in de vorm van bijvoorbeeld krabben en wieren waarover de gids vertelt. Je krijgt ook uitleg over de mosselteelt en het verschil tussen hangcultuur- en bodemcultuurmosselen. En wie durft mag de net binnengehaalde mosselen rauw proeven. Zo uit de zee, in je mond – die kans krijg je zelden.
Tip: Tijdens de tocht kun je de indrukwekkende negen kilometer lange Oosterscheldekering vanaf het water bewonderen.
Voor informatie, tijden en prijzen: marstrand.nl.

 

5. De meren en sloten van de Weerribben

Stap in de boot van Tiemen Vaartjes voor een tocht door het Nationaal Park De Weerribben-Wieden. In tegenstelling tot het nabijgelegen Giethoorn kom je hier geen hordes toeristen tegen. Je vertrekt vanuit Ossenzijl, pal bij het Buitencentrum De Weerribben van Staatsbos­beheer. Dit is een uitgestrekt waterrijk natuurgebied. De boot is een platbodem die Tiemen met evenveel gemak over grote plassen stuurt als door de meest ondiepe slootjes. In die slootjes zijn de rietkragen zo dichtbij dat je het riet aan kunt raken. Bij mooi weer staan de ramen in de boot open. Met een beetje mazzel vliegen de libellen dwars door de boot, het ene raam in, het andere weer uit. Tiemen weet veel van de vogels, de planten en de dieren en zal er de hele tocht smakelijk over vertellen. Je zult horen dat de otter het botenhuis weleens bezoekt en dat de steenmarter een deel van het rieten dak van dat idyllische huisje rechts heeft gesloopt. Ook de geschiedenis van de rietsnijders komt ruimschoots aan bod. Zonder de rietsnijders die hier al eeuwen hun werk doen, hadden de Weerribben er anders uitgezien. Tussen neus en lippen door laat Tiemen weten hoe het met de huizenprijzen gesteld is van al die idyllische optrekjes die vaak alleen per boot of met de fiets bereikbaar zijn. Je kunt kiezen uit verschillende thematochten. Een van de populairste is de Moeras Waterlelievaartocht. In oktober gaan de herfstvaartochten weer van start. En voor natuur- én wijnliefhebbers is er de twee uur durende tocht ‘Varen en wijnproeven in de Weerribben’.
Tip: Het botenhuis dat de start vormt van deze tocht ligt pal bij het Buitencentrum De Weerribben van Staatsbosbeheer met een leerzame expositie, audiovisuele presentaties en een fijne winkel met lokale producten, boeken, kaarten en outdoor­kleding en -artikelen.
Voor informatie, tijden en prijzen: weerribbenrondvaarten.nl.