RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Mischa Blok

11thumb-img-9483-1024-2ZW_1.jpg

Mischa in de podcast-jungle

Podcasts - audioprogramma’s - kunnen over alle mogelijke onderwerpen gaan, en je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt. Radiopresentatrice Mischa Blok is groot fan. Dit keer raadt ze er drie aan: een moordmysterie, een ontdekkingstocht door de Hortus en een die antwoord geeft op onmogelijke kindervragen.

 

3promo3nrs

De podcast wordt steeds populairder. ‘De wat? De plofkast?’, hoorde ik laatst iemand zeggen. Ik geef toe, de term is misschien wat onduidelijk, maar de podcast is een prachtige uitvinding en voor elke hobby, passie en interesse bestaat er zo’n audioprogramma. Er is een podcast over achtbanen. Of wijn. Of beleggen. Of tuinieren. Oftewel, onderwerpen die je niet zo gauw een uur lang op de radio zult horen. Ik maak drie succesvolle AVROTROS-podcasts: Vink, Liefdeslessen en RADAR Helpt. Met die laatste krijg je in anderhalve minuut tips die jouw leven gemakkelijker maken. Bijvoorbeeld: ‘Zo verjaag je de fruitvliegjes uit je keuken’, ‘Zo krijg je de toeslagen waar je recht op hebt’ en ‘Zo verbeter je
je nachtrust’. Praktische onderwerpen zoals je van RADAR op tv, op de radio én in het tijdschrift RADAR+ gewend bent, met deskundigen aan het woord die precies weten waar ze het over hebben.

 

#1
Podplanten
In deze podcast van de Hortus Botanicus in Amsterdam neemt bioloog Arend Wakker je mee op ontdekkingstocht langs bijzondere bomen en planten. Zo kom je te weten dat de Oostkaapse broodboom de oudste potplant ter wereld is. En dat een kaneelstokje eigenlijk een naar binnen gekruld reepje boombast is met een VOC-verleden. Toen ik naar deze podcast luisterde, wandelde ik voor mijn gevoel echt in de Hortus Botanicus, terwijl ik in werkelijkheid op dat moment de afwasmachine aan het inruimen was. Voor liefhebbers van bomen, planten én de verhalen die erachter schuilgaan. Ook leuk: de Hortus bezoeken terwijl je naar deze podcast luistert!

 

#2
De Blankenberge Tapes
In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend Robert is spoorloos verdwenen. Bij
toeval ontdekt de politie een link met een onopgeloste moordzaak van tien jaar daarvoor. Alle puzzelstukjes leiden naar de Belgische kustplaats Blankenberge. Niet waargebeurd, maar wél zo spannend dat je de drie afleveringen achter elkaar zult beluisteren! Ik zat ’s avonds alleen in de auto toen ik naar deze podcast luisterde en ik heb verschillende  keren verschrikt achterom gekeken …


#3
Waarom? Daarom!
Kinderen zijn er heel goed in. Het stellen van waarom-vragen, heel logische vragen waar wij als volwassenen vaak geen antwoord op hebben. Bijvoorbeeld: Waarom wandelen mensen op twee benen? Waarom zijn er meer rechtshandigen dan linkshandigen? Waarom kunnen papegaaien praten en andere vogels niet? In de podcast Waarom? Daarom! geeft Lieven Scheire antwoord op deze vragen. Heel geschikt om samen met je kinderen in de auto te beluisteren en er zo samen wijzer van te worden.

Zo luister je naar podcasts
Je luistert naar podcasts via je mobiele telefoon, tablet of
computer. Het makkelijkst is via de iPhone, daarop zit standaard een podcast-app. Als je daarop klikt, kun je alle podcasts vinden. Met Spotify kun je via de zoekfunctie op zoek gaan naar podcasts. Of ga naar websites
als nporadio1/podcasts of podcastluisteren.nl. Heb je een podcast gevonden die je heel erg leuk vindt? Klik dan op ‘abonneer’ en je krijgt voortaan automatisch een seintje wanneer er een nieuwe aflevering verschijnt. Podcasts luisteren is helemaal gratis!