RADAR+ Online

Word Abonnee

patrick-perkins-3wylDrjxH-E-unsplash.jpg

Niet veel ruimte? Zo creëer je rust en sfeer

De belangrijkste boodschap: neem afscheid van alle dingen die je niet nodig hebt.

 

1bestelnu

8 trendy stylingtips

Johanna Sint Nicolaas werkt als trend & styling manager bij bouwmarkten Gamma en Karwei. Ze geeft advies aan kleinbehuisden.

1 Kies niet voor donkere kleuren.
Die absorberen het licht; daardoor oogt een kleine ruimte snel ‘benauwd’. Lichte tinten weerkaatsen, wat het ruimtelijke gevoel vergroot. Spierwit werkt het beste: kies voor witkleur RAL 9016. Liever een warmere witte tint? Neem dan een meer gebroken wit, zoals de tint RAL 9010.

2 Laat de muur doorlopen in dezelfde kleur als de vloer. Een witte vloer met een witte muur oogt ruimer dan een donkere vloer en een witte muur.

3 ’Zwevende’ meubelen houden het luchtig.
Denk aan meubels op pootjes, maar ook aan items die je aan de wand bevestigt, zoals planken of een nachtkastje. Bovendien houd je op die manier de grond vrij, wat optisch een vergrotend effect heeft.

Investeer in opbergruimte.
Inbouwkasten en opbergboxen – alles waarin iets kan worden opgeruimd – helpen overzicht houden.

Gebruik scheidingswanden.Kamer­verdelers zorgen voor rust en overzicht.
Kies een glazen wand of een houten rek met planten. Een spiegelwand heeft een vergrotend effect. Je kamer lijkt al snel dubbel zo groot.

Je denkt misschien: ik woon klein, dus ik kies voor kleine meubels. Niet doen. Daarmee oogt het juist snel als een poppenhuis. Laat kasten doorlopen tot aan het plafond. Kies liever voor één bank in een ruime afmeting.

Multifunctionele meubels zijn een must.
Een uitschuifbare tafel voor een dinertje of een tafel met een grote lade waaruit een logeerbed getrokken kan worden: handig.

8 Organiseer je leven en je leef­ruimte.
Ruim almaar op, houd hoeken vrij en zet niet overal wat. Dat geeft een minder vol gevoel.

 

Levenslessen van een ex-hoarder

Doe als Fumio Sasaki: een Japanse hoarder die hardcore minimalist werd en uiteindelijk op twintig vierkante meter woont met slechts 300 bezittingen. In zijn boek Vaarwel bezittingen vertelt hij hoe een minimalistische levenshouding niet alleen je woonruimte en gedachtewereld vergroot, maar  je hele leven onverwacht verrijkt. Zijn hoofdboodschap? Van minder bezitten word je gelukkig.

1 Stop met denken dat je spullen niet kunt wegdoen. Er zijn alleen redenen waarom het tot dusver niet is gelukt. Er is vaardigheid voor nodig om iets weg te gooien: niet de handeling zelf, maar de beslissing vergt tijd. Minder spullen betekent niet dat je minder tevreden zult zijn. Sterker: minimalisme is vrijheid. Hoe eerder je dat ervaart, hoe beter.

2 Bedenk: als ik iets wegdoe, win ik meer dan dat ik verlies. Denk aan wat het je oplevert. Minimaliseren is moeilijk, maar niet onmogelijk. Begin met spullen die duidelijk rommel zijn. Doe vervolgens alles weg waarvan je meer dan één exemplaar hebt. En doe alles weg wat je een jaar niet hebt gebruikt. Onthoud: een aandenken aan iemand weggooien is niet hetzelfde als herinneringen kwijtraken. Maak foto’s van de voorwerpen waar je moeilijk afscheid van kunt nemen.

3 Staar je niet blind op de prijzen die je in eerste instantie hebt betaald. Als je het kwijtraakte, zou je het dan opnieuw kopen?

 

Harmonie à la Feng Shui

Feng shui is de meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Debby Wezelenburg is Feng shui-adviseur. Ze geeft tips om kleine woningen harmonieus en rustig aan te laten voelen, zodat er een fijne sfeer hangt.

1 Gebruik kasten met dichte deuren.
Je wilt zo min mogelijk spullen zien. Een open, volle boekenkast geeft een onrustig gevoel. Juist een klein huis met zo min mogelijk prikkels, voelt prettig aan. Een beetje orde in de kasten kan trouwens geen kwaad. Houd het netjes.


2 Houd de vloer zo veel mogelijk vrij.
Maak optimaal gebruik van de hoogte van een ruimte. Planten hoeven niet te staan, laat ze hangen. Liever hanglampen aan het plafond, of wandlampen, dan staande verlichting. Kies voor een wandkastje dat zweeft en niet voor een dressoir op de vloer.


3 Kies voor één eyecatcher.
Een heleboel kleine accessoires laten een kleine ruimte overvol lijken.


4 Heb je een buitenruimte?
Benut ‘m! Zet een tuinbank neer. Of leg een geveltuin aan: steen eruit, plant erin. Zo vergroot je de woonoppervlakte.


5 Kies in huis voor zo veel mogelijk ronde vormen.
Aan een rond tafeltje of een ronde poef stoot je je nauwelijks. Nog een voordeel van ronde vormen: ze laten volgens Feng shui de levensenergie goed doorstromen.


6 Geneigd om een hoogslaper te nemen?
Doe het niet. Het lijkt handig, zo’n hoog bed met daaronder opbergruimte. Maar spullen onder je bed stagneren volgens de principes van Feng shui de energiestromen, wat kan leiden tot een onrustige nachtrust. Helemaal bij kinderen.


7 Zorg dat er niet te veel spullen bijkomen.
Dat is misschien wel de allergrootste uitdaging.