RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-1032622186.jpg

Getest: Koptelefoons zonder ruis

Handig, die active noise cancelling headphones die al het geluid van buiten wegfilteren. En wil je bijvoorbeeld even horen wat de stewardess tegen je zegt, dan zet je het omgevingsgeluid gewoon aan. 

 

promo3nrsR2

Wat is noise cancelling?

Alle koptelefoons die we hebben getest, bieden active noise cancelling oftewel actieve ruisonderdrukking. Microfoontjes aan de buitenkant (en soms ook aan de binnenkant) nemen het omgevingsgeluid op, analyseren het en maken er een ‘antigeluid’ van. Dat geluid wordt toegevoegd aan de muziek of het gesprek waar je naar luistert. Zo wordt het omgevingsgeluid gedoofd. Het geluid kan ook versterkt worden, dat wordt transparantiemodus genoemd.Die kun je even aanzetten als je bijvoorbeeld in het vliegtuig wilt praten met de stewardess. 

Maar hoor je die auto dan wel aankomen?

Noise cancelling koptelefoons worden weleens gevaarlijk genoemd omdat je in het verkeer omgevingsgeluiden niet kunt horen. Sommige koptelefoons kunnen omgevingsgeluiden wel gecontroleerd doorgeven. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je wilt horen van de buitenwereld. Bedenk dat er veel omgevingslawaai is waar je normaal niet zo bij stilstaat, zoals de wind die je hoort als je aan het fietsen bent. De Sony WH-1000XM3 heeft een speciale windfunctie; als die aanstaat, valt al dat windlawaai weg en hoor je opeens wél die auto aankomen die je normaal niet zou horen door de wind. Daarnaast zorgt noise cancelling er ook voor dat je muziek, audioboeken of een podcast een stuk zachter kunt zetten, omdat omgevingslawaai wegvalt.

 

Telefoneren en commanderen 

Alle geteste koptelefoons hebben een microfoon om telefoongesprekken mee te voeren. De kwaliteit varieert per koptelefoon, maar ze werken allemaal het beste in een stille ruimte. Dezelfde microfoon is ook voor een spraakassistent te gebruiken. Afhankelijk van je smartphone kun je dan Alexa, Google of Siri aanroepen om een bepaald nummer af te spelen.

 

Makkelijk in de bediening

Er zijn verschillende knoppen op een draadloze koptelefoon. Om de mate van noise cancelling te regelen, de transparantiemodus te activeren of zelfs je smartphone te bedienen. Je kunt een nummer pauzeren of overslaan, het geluid harder of zachter zetten of een gesprek aannemen. In feite hoef je je smartphone niet meer uit je zak te halen. Per koptelefoon is dit anders geregeld. Over het algemeen is de bediening heel logisch.

 

Opladen en batterijen vervangen

Hoelang doe je met een volle batterij? Sony staat met dertig uur aan kop, maar zelfs de zeventien uur van Sennheiser is prima. Wel gaat een batterij helaas niet oneindig mee: meestal zo’n twee tot drie jaar of 300 tot 500 keer opladen. Begeeft de batterij het binnen twee jaar, dan heb je hier garantie op. Het vervangen van een batterij kun je niet zelf. De batterij van de Sony WH-1000XM3 kost € 55, exclusief reparatie- en verzendkosten. Best duur dus.

Wat is codec?

Om het geluid van een apparaat naar de koptelefoon te sturen, wordt er gebruikgemaakt van een protocol. Dat wordt codec genoemd. Helaas werken niet alle koptelefoons met elk apparaat. Voor een iPhone kun je het beste een koptelefoon gebruiken die AAC ondersteunt, maar als je veel films kijkt, dan kun je weer beter een koptelefoon en een apparaat gebruiken met aptX Low Latency (dan vertraagt het geluid minder). Wat je nodig hebt, verschilt dus per persoon. Ook die mate van ‘compatibiliteit’ hebben we uitgedrukt in een cijfer.

Wat kost dat wel niet?

Gemiddeld kost zo’n koptelefoon € 300, inclusief audio­kabel, USB-laadkabel en meegeleverde draagtas (bij duurdere modellen zijn dit vaak mooie compacte koffertjes). De duurdere modellen scoren beter op geluidskwaliteit en noise cancelling, en zijn mooier afgewerkt.

En de winnaar is...

 
CONCLUSIE

We testten zes koptelefoons die we de moeite waard vonden. Zowel in het goedkope als in het duurdere segment kunnen we Sony aanbevelen. Is geluidskwaliteit het belangrijkst voor je, dan is de DALI IO-6 misschien een betere optie. Zelf waren we erg enthousiast over het neutrale geluid van de Bose QuietComfort 35 II, waardoor stemmen vaak prettiger te beluisteren zijn. En zoals de naam al suggereert: hij zit heerlijk comfortabel.

 • Sony_WH-1000XM3_1.jpg
  Sony WH-XB900N

  Gemiddelde winkelprijs: € 166

  Lijkt erg op zijn duurdere broertje WH-1000XM3, alleen komt de afwerking wat goedkoper over en is het geluid wat minder, zij het nog steeds heel redelijk. Laat je niet afschrikken door Extra Bass op de doos; die kun je uitzetten via de app, wat zeker is aan te raden. Voor deze prijs is eigenlijk niets beters te vinden.

  kleuren: zwart, blauw

  batterijduur: 30 uur

  codecs: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC

  touch control: ja

  app: Headphones Connect

  gewicht: 256 gram

  bouwkwaliteit: 7

  compactheid: 8

  comfort: 7

  noise cancelling: 7

  audiokwaliteit: 7

  compatibiliteit: 8

  CIJFER: 7+

 • Dali_IO-6_1.jpg
  DALI IO-6

  Gemiddelde winkelprijs: € 399

  De grootste, zwaarste en duurste van allemaal, maar wat klinkt-ie mooi! Hij maakt geen gebruik van een app, maar is hij eenmaal verbonden, dan hoef je niets meer in te stellen. Als enige van alle geteste exemplaren is hij spatwaterdicht. De afwerking is chic.

  kleuren: zwart, caramel

  batterijduur: 30 uur

  codecs: SBC, AAC, aptX, aptX HD

  touch control: nee

  app: n.v.t.

  gewicht: 325 gram

  bouwkwaliteit: 8

  compactheid: 6

  comfort: 7

  noise cancelling: 7

  audiokwaliteit: 9

  compatibiliteit: 8

  CIJFER: 7,5

 • mbBowers_Wilkins_PX5.jpg
  Bowers & Wilkins PX5

  Gemiddelde winkelprijs: € 299

  Het enige model dat op je oren zit, in plaats van eroverheen. Of je dat prettig vindt, is heel persoonlijk. Het design oogt daardoor wel kleiner en chiquer. Je bergt hem op in een compact etui. Hij is daarnaast rechtstreeks op je computer te gebruiken en op te laden via USB.

  kleuren: blauw, grijs

  batterijduur: 25 uur

  codecs: SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive

  touch control: nee

  app: Bowers & Wilkins Headphones

  gewicht: 254 gram

  bouwkwaliteit: 8

  compactheid: 8

  comfort: 7

  noise cancelling: 7

  audiokwaliteit: 7

  compatibiliteit: 8

  CIJFER: 7,5


 • Sennheiser_Momentum_Wireless_3.0.jpg
  Sennheiser Momentum 3 Wireless

  Gemiddelde winkelprijs: € 379

  Scoort op elk punt goed, wat voor de prijs ook wel mag worden verwacht. De batterijduur is iets minder dan gemiddeld, maar voldoende voor een paar dagen luisterplezier vóórdat je ‘m moet opladen. We zijn erg te spreken over de stijlvolle klassieke look. In het gebruik is hij makkelijk: als je ‘m openklapt, gaat hij aan. Ben je ‘m kwijt, dan vind je hem via de app weer terug. 

  kleuren: zwart, zandwit

  batterijduur: 17 uur

  codecs: SBC, AAC, aptX, aptX LL

  touch control: ja

  app: Smart Control

  gewicht: 309 gram

  bouwkwaliteit: 8

  compactheid: 8

  comfort: 8

  noise cancelling: 8

  audiokwaliteit: 8

  compatibiliteit: 8

  CIJFER: 8

 • Bose-quietcomfort-35-ii.jpg
  Bose QuietComfort 35 II

  Gemiddelde winkelprijs: € 279

  Wat betreft noise cancelling heeft Bose duidelijk een voorsprong op de concurrenten. Ook verder doet hij z’n naam eer aan: hij zit heerlijk licht om de oren, en irriteert zelfs na een paar uur nog niet. Jammer dat hij alleen met een iPhone de beste geluidskwaliteit geeft.

  kleuren: zilver, zwart, roze

  batterijduur: 20 uur

  codecs: SBC, AAC

  touch control: nee

  app: Bose Connect

  gewicht: 234 gram

  bouwkwaliteit: 8

  compactheid: 9

  comfort: 9

  noise cancelling: 8

  audiokwaliteit: 8

  compatibiliteit: 7


  CIJFER: 8+

 • Sony_WH-XB900N_zwart.jpg
  Sony WH-1000XM3

  Gemiddelde winkelprijs: € 299

  Scoort ietsje hoger dan de Bose QuietComfort, omdat de koptelefoon van Sony nét wat moderner, steviger en grootser klinkt. Via de app kun je instellen dat de mate van noise cancelling wordt aangepast aan je gedrag. Zit je op de fiets, dan gaat de windfunctie aan. 

  kleuren: zwart, zilver

  batterijduur: 30 uur

  codecs:SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC

  touch control: ja

  app: Headphones Connect

  gewicht: 255 gram

  bouwkwaliteit: 8

  compactheid: 9

  comfort: 8

  noise cancelling: 8

  audiokwaliteit: 8,5

  compatibiliteit: 8

  CIJFER: 8+