RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Wilma van Hoeflaken

8Naamloos-1.jpg

Boeterente

Als je je hypotheek oversluit of versneld aflost, betaal je meestal boeterente. Veel banken hebben een te hoge boete berekend. Goed nieuws: dat geld kun je terugkrijgen.

Als je je hypotheek oversluit of versneld aflost, betaal je meestal boeterente. Veel banken hebben een te hoge boete berekend. Goed nieuws: dat geld kun je terugkrijgen.Een hypotheekbank lijdt financieel nadeel als ­mensen hun hypotheek eerder aflossen dan was afgesproken, of als ze hun hypotheek onder­brengen bij een andere hypotheekbank. De bank had er immers op gerekend dat de woning­bezitter nog jarenlang rente zou betalen, maar nu kan de bank naar die rente fluiten. Als compensatie voor die misgelopen rente, brengen banken ‘boete­rente’ in rekening. Dat banken kosten in rekening brengen, is niet zo gek. De bank heeft een ­contract met de klant en de klant breekt dat contract open. Wat wel gek is, is dat banken veel te hoge boete­rentes in rekening brachten. De boete is vaak een stuk hoger dan de financiële schade die de bank lijdt.

Sinds 14 juli 2016 zijn er nieuwe regels
Dat boeterentes vaak onredelijk hoog zijn, is al minstens tien jaar bekend. Banken kwamen er echter mee weg. Enerzijds doordat boeterente op zo’n ingewikkelde manier wordt berekend dat een doorsnee woningbezitter het niet kan narekenen. Anderzijds doordat er geen specifieke wettelijke regels waren om de boeterente te berekenen. Sinds 14 juli 2016 zijn die regels er wél. Uit recent onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat hypotheekbanken ook na die tijd nog te hoge boeterentes in rekening brachten. Terwijl de boeterente niet hoger mag zijn dan het ­financiële nadeel van de bank. Wie sinds 14 juli vorig jaar te veel heeft betaald, heeft recht op teruggave van het te veel betaalde bedrag, stelt de AFM. Alle banken hebben vervolgens toegezegd dat ze voor deze klanten opnieuw de boeterente berekenen. Voor 31 december 2017 weten deze klanten of ze geld terugkrijgen, zeggen de banken. Het kan om veel geld gaan. Doordat de hypotheekrente sinds 2011 sterk gedaald is ging de boeterente omhoog. Volgens de VEH was de gemiddelde boete in 2012 € 2.650 en in 2016 ruim € 10.500. Hoe veel je daarvan terugziet, hangt af van de hoogte van de hypotheek, de rente en de looptijd. Sommige mensen zullen niets of maar een paar euro terugkrijgen, anderen ­duizenden euro’s.

Wordt de boeterente nu juist berekend?
Je zou verwachten dat banken inmiddels de boete­rente op de juiste manier berekenen. Op 15 mei presenteerde de Consumentenbond en de onafhankelijke online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl in het tv-programma Radar een onderzoek waaruit bleek dat banken nog steeds te veel boete­rente vragen. De banken geven dit zelf ook toe en zeggen dat ze bezig zijn met het aan­passen van hun systemen. De Consumentenbond en ikbenfrits.nl blijven de berekeningen de komende tijd toetsen. Het betekent dat mensen die hun hypotheek ­hebben overgesloten of daarmee bezig zijn, alert moeten blijven. Wie na 14 juli vorig jaar boeterente heeft betaald, zou nog dit jaar een nieuwe berekening moeten krijgen. Gebeurt dat echt? Vertrouw daar niet blindelings op. Voor wie vóór 14 juli 2016 boeterente betaalde, ligt het nog ingewikkelder. Vooralsnog zijn banken niet van plan om voor deze klanten een nieuwe ­berekening te maken. Misschien is een gezamenlijke actie het ­effectiefst. Je kunt je aansluiten bij Oversluitclaim (over­­­­­­­sluit­claim.nl), die een collectieve ­procedure voor­bereidt. Meedoen kost € 15 plus 10 ­procent van de schadevergoeding. Het is te proberen.