RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Mara Grimm receptuur en begeleidende tekst: uit souq, tafels vol mezze Merijn Tol en Nadia Zerouali (€ 29,95 fontaine uitgevers) fotografie Ernie Enkelaar

6Naamloos-1.jpg

Twee Arabische keukenprinsessen

De leukste culinaire journalist van Nederland is Mara Grimm. (38) Ze schreef o.a. de boeken Lyrisch over Eten, DESIRE Sergio Herman en Ontbijt. Voor ELLE, LINDA. en RADAR+ schrijft ze verhalen over restaurants en maakt ze culinaire reisreportages.

Mara Grimm158

Mara We hebben er bijna allemaal wel eentje in de kast staan: een kookboek van Yotam Ottolenghi. Dankzij de populariteit van deze Israëlisch-Britse kok zijn we massaal verslingerd geraakt aan granaatappelpitjes, verkoopt elke zichzelf respecterende supermarkt hummus en vliegen de bossen koriander de winkel uit. En terecht. De keuken van Ottolenghi is niet bijzonder ingewikkeld en het resultaat is zonder uitzondering kruidig, vrolijk en verrukkelijk. Ook niet onbelangrijk: het ziet er allemaal even spectaculair als nonchalant uit en bijna iedereen vindt het lekker. Maar wat we in deze Ottlenghi-hype lijken te vergeten, is dat we in Nederland zelf twee Arabische keukenprinsessen hebben. Culinair schrijver Merijn Tol en kok Nadia Zerouali reizen sinds jaar en dag zoveel mogelijk Arabische landen af om te eten en vooral: recepten te verzamelen. Ze duiken met Marokkaanse moeders de keuken in om de ultieme bereiding van couscous te achterhalen en speuren heel Libanon af op zoek naar de ultieme hummus. Het resultaat is een serie boeken met receptuur die minstens zo goed is als die van Ottolenghi. Kroon op hun werk is het net verschenen boek SOUQ, een tafel vol mezze. Centraal in dit overduidelijk met liefde gemaakte boek staan mezze, oftewel: de Midden- Oosterse variant van tapa’s. Van klassieke tabouleh tot moutabal (auberginespread met yoghurt, granaatappelpitten en oregano). En van gevulde druivenbladeren tot labne (een hartige hangop).

Het is allemaal eenvoudig te bereiden en daarom ideaal om een tafel mee vol te zetten. Los daarvan is het boek ook zonder een geplande avond mezze behoorlijk inspirerend. Zo lees je hoe je rauwkost lekker kunt serveren (met een dip van sumak) of hoe je een Libanese aardappelpuree maakt (zonder boter en melk, mét olijfolie, knoflook en basilicum). Wat ook helpt: alles is likkebaardend lekker gefotografeerd en bijzonder goed gestyled. Het resultaat is dat je niet alleen direct ontzettende zin krijgt om te eten en te koken, maar vooral: om onmiddellijk je familie en vrienden te bellen om ze uit te nodigen voor een tafel vol mezze. Souq, tafels vol mezze € 29,95 (uitgeverij Fontaine)

 

Souq_omslag