RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Mara Grimm

EPdB_20170623-Salty-caramel-macadamia-cheesecake.jpg

Kookboek: Voer voor vrienden

Dit keer recenseert culi-journalist Mara Grimm het boek Voer voor Vrienden van Eva Posthuma de Boer. Voor iedereen die in blinde paniek raakt tijdens koken voor een groot gezelschap: viergangendiners die je lachend op tafel tovert.

cover_voer voor vrienden_buikband
bestelonline445

Het klinkt zo leuk, etentjes geven. Helaas maakt het romantische idee van een tafel vol familie en vrienden meestal snel plaats voor blinde paniek. Want - HELP! - wat ga je eigenlijk maken? Vervolgens volgen de bekende zaken: eindeloos spitten door kookboeken, ellenlange boodschappenlijsten, zoektochten naar onvindbare ingrediënten en op de valreep aanschafte ijsmachines of andere apparaten die je de rest van je leven nooit meer zal gebruiken. Op de dag zelf sta je nog net niet hyperventilerend achter het fornuis je moeder/tante/zus te bellen om te vragen wat je ook al weer moet doen als de saus schift of de soufflé inzakt, en ren je op de valreep nog even naar de winkel om wat extra flessen wijn te kopen - want je had er pas tien en stel je voor dat je te weinig hebt. Ondertussen brandt het voorgerecht aan, zijn de eerste gasten al binnen en ben je vergeten de oven voor te verwarmen waardoor de aardappelgratin ook dit keer weer ongaar op tafel komt. Kortom, nog voor je überhaupt een hap hebt genomen, weet je het zeker: ik doe dit nóóit meer. Dat het ook anders kan, bewijst Eva Posthuma de Boer. In haar onlangs verschenen boek Voer voor Vrienden geeft ze zestien perfect uitgebalanceerde menu’s die zich uitstekend lenen voor grote gezelschappen. Bij elk menu staat bovendien een handige planning, zodat je precies weet wat je wanneer moet doen en je, in plaats van zwoegend in de keuken te staan als je gasten arriveren, gewoon tijd hebt om zelf ook een glas wijn te drinken. Elk menu telt vier gangen: een voor-, hoofd- en nagerecht én een hapje voor bij de borrel. Dat dat allemaal niet ingewikkeld hoeft, bewijzen de recepten. Artisjok met vinaigrette bijvoorbeeld. Of kaaskoekjes die je in een handomdraai maakt van wat boter, geraspte kaas, bloem en peper en zout – makkelijker kan niet.  Ook de andere gangen zijn niet heel lastig om te maken, en dat hoeft ook niet. Want feestelijk is het allemaal wél en bovendien is alles zo goed uitgebalanceerd dat je na afloop niet met vijf stokbroden blijft zitten of het gevoel hebt dat je volgende week pas weer iets wilt eten. Ook heel lekker. Want bij Eva geen gedoe met tofu, maar crostini met gekonfijte tomaatjes gevolgd door een groenten-lasagne en toe hazelnootcake met koffieglazuur. Vooral die lasagne ziet er zo lekker uit dat zelfs de grootse carnivoor er met liefde zijn steak voor zal laten staan. Hetzelfde geldt voor haar truffeltapenade en cheesecake met gezouten karamel. In één woord: hongerigmakend. Ook verdient de styling van Voer voor Vrienden alle lof: eindelijk eens geen boek vol zogenaamd nonchalant naast het bord gevallen granaatappelpitjes, maar gewoon smakelijke foto’s van gerechten die er allemaal lekker maar tegelijkertijd zo niet-bedreigend uitzien dat je direct zin krijgt om elke week een etentje te geven. Dat lijkt me dan ook een uitstekend voornemen – net als minder vlees eten en vooral: dit boek kopen.

Salty-caramel- macadamia-cheesecake


NODIG VOOR DE BODEM
8 digestive-koekje (of 160 gram andere volkorenbiscuits) • 60 gram boter

NODIG VOOR DE VULLING
1 vanillestokje • 120 gram witte basterdsuiker • 500 gram roomkaas • 3 eieren • 125 ml zure room • rasp van ½ citroen

NODIG VOOR DE KARAMELSAUS
¼ kopje water • 160 g suiker • 100 ml slagroom • 30 g boter

NODIG VOOR DE NOTENLAAG
140 g gezouten boter • macadamianoten • 90 g suiker Extra: springvorm Ø 20 cm

Bodem: Verwarm de oven voor op 140 °C. Bekleed een springvorm met bakpapier, gebruik boter als lijm voor de wand. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of gebruik een plastic zak, een deegroller en bruut geweld. Smelt de boter en meng door het koekkruim. Schep het mengsel in de springvorm, verdeel met een spatel over de bodem, en druk met de handpalm stevig aan. Vulling: Snijd het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit, en doe die met de basterdsuiker en de roomkaas in een flinke mengkom. Klop de boel eerst met een vork los, ga verder met een handmixer. Voeg de eieren toe, dan de zure room en citroenrasp en klop nog even door. Giet het mengsel in de springvorm, en bak de taart 65-70 minuten – als je een prikker in het midden steekt, mag daar nog iets vocht aan zitten.
Karamelsaus: Schenk het water in een sauspan. Giet de suiker voorzichtig in het midden van de pan. Zet het vuur halfhoog, en wacht tot het goedje lichtbruin wordt. Roer NIET! Haal de pan van het vuur, en voeg de slagroom toe. Het goedje zal gaan bubbelen en omhoogkomen, maar zodra je roert (met een houten lepel), komt de rust erin. Roer er de boter door tot je een mooie saus hebt. Notenlaag: Hak de macadamianoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid de noten erover uit en bak ze een kwartiertje mee met de taart, tot ze goudbruin zijn. Doe de suiker in een steelpannetje, en verhit ZONDER te roeren tot de kleur begint te veranderen. Haal de pan dan meteen van het vuur. Het is niet erg als er nog wat klontjes in de karamel zitten. Roer de geroosterde noten erdoor. Giet de notenkaramel terug op de bakplaat met bakpapier, smeer uit met een spatel en laat afkoelen en uitharden. Breek dan in stukjes. Afwerking: Laat de taart afkoelen tot kamer- temperatuur. Haal de rand van de springvorm, maar laat de taart op de bodem staan; hij zal er nooit heelhuids vanaf komen. Lepel de karamel- saus midden op de taart en smeer uit, zodat de karamel iets over de randen druipt. Strooi de brokjes notenkaramel erover. Zet de taart minstens 3 uur in de ijskast – hoe kouder, hoe steviger hij is.