RADAR+ Online

Word Abonnee

224_-_225_rabarbergazpacho.jpg

Andersom koken

De visie van kok Hugh Fearnley-Whittingstall is: kies éérst wat voor groenten je wilt eten, en maak die zo lekker mogelijk klaar. Pas daarna voeg je eventueel wat vlees of vis toe voor ‘erbij’. Andersom koken dus! Culi-journalist Mara Grimm is fan.

heelveelveg

Elke dag lijkt er wel een nieuw boek over gezond eten te verschijnen. Sterker: boekhandels puilen uit van de veganistische en vegetarische uitgaven met op de covers meisjes die groene sapjes drinken of een rieten mand vol groenten dragen. Best leuk natuurlijk, maar het probleem is dat het overgrote deel van dit soort boeken wordt geschreven door health freaks die weliswaar ongelooflijk veel verstand hebben van superfoods, maar iets minder van wat écht lekker is. Het gros van de recepten in dat soort boeken is dan ook steengoed voor je lijf, maar ook vaak een aanslag op je smaakpapillen. Zonde, want daardoor zou je bijna gaan denken dat gezond en lekker twee verschillende dingen zijn.
Gelukkig is daar Heel veel veg!. Het is een veganistisch kookboek, wat betekent dat er helemaal geen dierlijke producten worden gebruikt. Dus behalve geen vlees en vis ook geen kaas of yoghurt en zelfs geen honing. Wel heel veel groenten, fruit, granen en noten. Wat dit boek onderscheidt van de meeste veganistische kookboeken: het is niet geschreven door een fitgirl, maar door een kok.
En wat voor een. De Engelsman Hugh Fearnley-Whittingstall geldt in de culinaire wereld als een held. Zijn televisieprogramma’s over eten en koken waren vanaf het eerste moment legendarisch. Op dit moment probeert hij met zijn BBC tv-programma Britain’s Fat Fight mensen bewust te maken van gezondheidsproblemen die worden  veroorzaakt door hun overgewicht. Miljoenen Britten zijn veel te zwaar. En Hugh is bloedserieus en ongelooflijk idealistisch als het om gezond eten gaat. Zijn nieuwe missie: je groente-inname tot het maximaal haalbare verhogen. Groenten waren voor Hugh jarenlang net als voor zoveel mensen ‘iets voor erbij’. En dat is volgens hem precies het probleem. Als we koken gaan we veel te vaak uit van een stuk vlees of vis. Groenten doen we er voor de vorm bij. Hugh leert je precies andersom denken: kies éérst wat voor groenten je wilt gaan maken, en maak die zo lekker mogelijk klaar. Pas in tweede instantie voeg je eventueel wat vlees of vis toe – voor ‘erbij’ dus.
Het leuke is: de recepten in zijn boek zijn zo lekker en in veel gevallen zo verzadigend, dat je dat stuk vlees of vis helemaal niet meer nodig hebt. Hoe hij alles zo smaakvol krijgt? Door het overgrote deel van de groenten in de oven of pan te bakken. Dat zorgt er namelijk voor dat de zoete, diepe smaken tevoorschijn komen. Daarom komt zelfs zijn variant op Griekse salade uit de oven. Klinkt eigenaardig, smaakt fantastisch. Blijkbaar ben ik niet de enige die dat vindt. Heel veel veg! verscheen een paar maanden geleden en was direct uitverkocht.
Het goede nieuws: bij het verschijnen van deze Radar+ ligt er een nieuwe druk in de winkel. Snel in huis halen dus, want dankzij Hugh Fearnley-Whittingstall was gezond eten nog nooit zo lekker.

Rabarbergazpacho

Voor 4 personen

NODIG

400 g rabarber • 2 middelgrote komkommers (ongeveer 700 g), gekoeld  • 4 el extra vergine olijf- of koolzaadolie • 1 el suiker • zeezout en zwarte peper

Dit is pure frisheid in een kom. Deze koude soep is precies wat je nodig hebt om af te koelen en bij te komen als het heet is, met komkommer die de scherpe, zure smaak van de rabarber verzacht.
Maak de soep ruim van tevoren zodat ‘ie goed kan afkoelen voor je hem pureert.
Snijd boven- en onderkant van de rabarber af en snijd de stengels in stukjes van 5 cm; houd een paar stukjes apart. Doe de rest met 200 ml water in een pan en breng aan de kook. Laat 7-10 minuten zacht koken tot de rabarber gaar is; roer af en toe, zodat de stukjes gelijk-
matig garen. Laat de rabarber en het kookvocht in een kom glijden, laat helemaal afkoelen en zet de kom dan in de ijskast. Schenk de koude rabarber en het kookvocht in de blender. Snijd een stukje van 10 cm van een van de komkommers af en leg dit weg. Schil de rest van de komkommers en snijd ze in grove stukken, met pitjes en al, en voeg toe aan de blender. Voeg 100 ml koud water, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel suiker en wat zout en peper toe. Pureer tot een gladde soep. Proef en voeg extra zout, peper of suiker toe als dat nodig is. Snijd de achtergehouden rauwe rabarber en komkommer in kleine blokjes en meng ze met wat zout, peper en de overige 2 eetlepels olie.
Schenk de soep in koude kommen. Schep er wat van het rauwe rabarber-komkommermengsel op, bestrooi met wat peper en serveer.