RADAR+ Online

Word Abonnee

Productie & Styling Sara Bartels \ Fotografie Marlies Huisman

aardappelgoed4.jpg

Pieperweetjes

Waar zouden we zijn zonder de aardappel? Koken, bakken, frituren, stoven, pureren; hij kan alles aan. En hij maakt ook nog eens een oude koekenpan weer als nieuw.

promobanner3nummers_0618

Extra lekkere krielen

Meer dan wat takjes rozemarijn, een beetje zeezout, olijfolie en wat geperste knoflook heb je niet nodig voor een
extra lekker krieltje. Ga uit van ongeveer 3 à 4 exemplaren per persoon. Kook de krieltjes heel kort. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de pan met krielen af, laat afkoelen en rijg ze aan de rozemarijntakjes. Sprenkel er olijfolie, zeezout en knoflook overheen. Zet 10 minuten in de oven.


Beste vrienden

Door een appel bij een zak aardappelen te stoppen, spruiten piepers minder snel.


Als nieuw

Sta je op het punt om die roestige gietijzeren
koekenpan weg te gooien? Ho! Strooi een flinke hoeveelheid grof zeezout in de pan. Snijd een aardappel doormidden, zodat de helft fijn in de palm van je hand past. Platte zijde in de pan en schrobben maar. Werk in cirkelvormige
bewegingen en druk goed aan. Voeg zo nodig meer zout toe. Spoel de pan goed af met water en dep droog.


Ik hou van je

Gebruik koekvormpjes en maak met aardappelschijfjes een
feestje op het bord van je geliefde. Kook aardappelen heel kort, snijd ze in schijven en druk met koekvormpjes allerlei vormen uit. Bak de aardappelen in de oven. Je kunt ook kant-en-klare (voorgekookte) aardappelen nemen.


Watermest

Gebruik het water dat je normaal gesproken zou weggooien als mest voor planten. Eerst laten afkoelen. Maar gebruik geen aardappelwater dat is gezouten voor het koken.


Langer vers

Aardappelen en uien laten gassen vrij Als je ze samen bewaart, bederven ze allebei sneller. Aardappelen bewaar je het best op een donkere en koele plaats. Op kamertemperatuur houd je ze zo ongeveer twee tot drie weken vers. Oude kranten houden het vochtgehalte goed. Eén slechte aardappel verpest het voor de rest. Dus check af en toe en verwijder het exemplaar dat begint te kiemen of dreigt te ­verschrompelen.