RADAR+ Online

Word Abonnee

Receptuur Groene smoothies: Marjolijn van der Velde (De Groene Uitgeverij)

BN_smoothies.png

De lekkerste smoothies

Voor iedereen die meedoet met de trend puur & gezond eten: zes verrukkelijke smoothies als tussendoortje of om een maaltijd mee te vervangen als je wilt afvallen.

POLLAROIDS-korianderTROPISCHE KORIANDER
Nodig:
150 gram ananas
1 mango
¼ limoen (zonder schil)
100 gram koriander
water naar behoefte

Zo maak je het:
Doe het in partjes gesneden fruit in de blender, voeg water toe tot 2/3 hoogte van het fruit en blend tot een egale massa ontstaat. Voeg daarna de koriander toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe.

 

POLLAROIDS-FRAMBOOSJEFRAMBOOSJE PRIKKEL

Nodig:
150 gram framboos
2 appels
150 gram brandneteltoppen
water naar behoefte

Zo maak je het:
Doe de frambozen en de in stukjes gesneden appels in de blender, voeg water toe tot de hoogte van het fruit en blend. Voeg daarna de brandneteltoppen toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe.POLLAROIDS-POSTELEINTJEPOSTELEINTJE LEKKER

Nodig:
1 bosje postelein (ongeveer 100 - 150 gram)
100 gram ananas
1 mango water naar behoefte

Zo maak je het:
Doe het fruit in de blender en voeg water toe tot 2/3 hoogte van het fruit en blend tot een egale massa ontstaat. Voeg daarna de postelein toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe.

WIST JE DAT… van alle bladgroenten postelein de meeste omega-3-vetzuren bevat? Postelein bevat verder vooral vitamine C, B1 en B2, caroteen, calcium en ijzer. Het geeft een heerlijk milde smaak aan je smoothie.

 

POLLAROIDS-AARDBEICREAMY AARDBEI
Nodig:
1½ kop aardbeien
1 avocado
1 hele citroen
1 el chia-gel (geweekte chiazaden)
8 blaadjes verse munt
water naar behoefte

Zo maak je het:
Mix alle ingrediënten tegelijk in een blender tot een gladde en romige smoothie ontstaat.

 


 

POLLAROIDS-VIJGJELEKKER VIJGJE
Nodig:
6 vijgen, gedroogd of vers (week gedroogde vijgen minimaal een uur van tevoren in lauw water)
1 kop aardbeien
½ komkommer
150 gram snijbietwater naar behoefte

Zo maak je het:
Snijd het fruit en de komkommer in partjes en doe het in de blender. Voeg water toe tot 2/3 hoogte van het fruit en blend tot een egale massa ontstaat. Voeg daarna de snijbiet toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe.

 

Tip: Wanneer je gedroogde vijgen gebruikt, verwijder dan altijd het steeltje. Dat is namelijk heel hard en voor de meeste blenders niet te vermalen. Als je verse vijgen gebruikt, snijd je de vrucht doormidden en pel dan de schil eraf.

 

POLLAROIDS-FRESHFRESH UP
Nodig:
10 cm komkommer
sap van 1 citroen
1 liter water muntblaadjes

Zo maak je het:
Doe het fruit en water in één keer in de blender en blend tot een egale massa. Voeg aan elk glas een muntblaadje toe.
 • schil.png
  Schillen

  Fruitsoorten met een dikke schil zoals ananas, meloen, citroen, limoen, sinaasappel, mango, avocado en kiwi moet je altijd schillen voor gebruik. Appels, peren, druiven en bessen kunnen met schil en al in de blender.

 • komkommer.png
  Komkommers

  Komkommers kun je tot twee weken bewaren op een koele plek, maar niet in de ijskast of diepvries. Komkommers worden snotterig van kou. Verpak ze in folie, dat voorkomt uitdroging.

 • chia-gel.png
  Chia-Gel?

  Chiazaden bevatten veel omega-3-vetzuren, prima dus om toe te voegen aan een smoothie. Laat ongeveer twee theelepels chiazaadjes eerst in een klein glas water wellen, 10 à 15 minuten in de koelkast. Er ontstaat dan een soort gel die je aan je smoothie toevoegt. Je kunt die gel meerdere dagen in een afgesloten bakje in de ijskast bewaren. Als je chiazaden niet eerst in water welt, nemen ze vocht op uit de smoothie waardoor die een stuk dikker zal worden.


 • munt.png
  Smoothie-kruiden

  Kruiden maken je smoothie lekkerder. Gebruik gerust meer dan één soort en fantaseer er vooral op los. Probeer eens citroenmelisse en munt te combineren met citroen, mango en spinazie. Andere favoriete smoothiekruiden: basilicum, citroenverbena, dille, koria

 • brandnetel.png
  Brandnetels plukken

  Als je brandnetels plukt, trek dan handschoenen aan. Pluk alleen de bovenste 15 cm van de plant, dat zijn de jonge blaadjes, die smaken het best. Je kunt er trouwens ook lekkere thee van zetten. Als je de brandneteltoppen wast en in de blender gooit, houd je ook je handschoenen aan. Zodra de blender z’n werk heeft gedaan, is het prike ect van de brandnetels weg.