RADAR+ Online

Word Abonnee

GettyImages-1032622186.jpg

Getest: Koptelefoons zonder ruis

Handig, die active noise cancelling headphones die al het geluid van buiten wegfilteren. En wil je bijvoorbeeld even horen wat de stewardess tegen je zegt, dan zet je het omgevingsgeluid gewoon aan. 

 

promo3nrsR2

Wat is noise cancelling?

Alle koptelefoons die we hebben getest, bieden active noise cancelling oftewel actieve ruisonderdrukking. Microfoontjes aan de buitenkant (en soms ook aan de binnenkant) nemen het omgevingsgeluid op, analyseren het en maken er een ‘antigeluid’ van. Dat geluid wordt toegevoegd aan de muziek of het gesprek waar je naar luistert. Zo wordt het omgevingsgeluid gedoofd. Het geluid kan ook versterkt worden, dat wordt transparantiemodus genoemd.Die kun je even aanzetten als je bijvoorbeeld in het vliegtuig wilt praten met de stewardess. 

Maar hoor je die auto dan wel aankomen?

Noise cancelling koptelefoons worden weleens gevaarlijk genoemd omdat je in het verkeer omgevingsgeluiden niet kunt horen. Sommige koptelefoons kunnen omgevingsgeluiden wel gecontroleerd doorgeven. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je wilt horen van de buitenwereld. Bedenk dat er veel omgevingslawaai is waar je normaal niet zo bij stilstaat, zoals de wind die je hoort als je aan het fietsen bent. De Sony WH-1000XM3 heeft een speciale windfunctie; als die aanstaat, valt al dat windlawaai weg en hoor je opeens wél die auto aankomen die je normaal niet zou horen door de wind. Daarnaast zorgt noise cancelling er ook voor dat je muziek, audioboeken of een podcast een stuk zachter kunt zetten, omdat omgevingslawaai wegvalt.

 

Telefoneren en commanderen 

Alle geteste koptelefoons hebben een microfoon om telefoongesprekken mee te voeren. De kwaliteit varieert per koptelefoon, maar ze werken allemaal het beste in een stille ruimte. Dezelfde microfoon is ook voor een spraakassistent te gebruiken. Afhankelijk van je smartphone kun je dan Alexa, Google of Siri aanroepen om een bepaald nummer af te spelen.

 

Makkelijk in de bediening

Er zijn verschillende knoppen op een draadloze koptelefoon. Om de mate van noise cancelling te regelen, de transparantiemodus te activeren of zelfs je smartphone te bedienen. Je kunt een nummer pauzeren of overslaan, het geluid harder of zachter zetten of een gesprek aannemen. In feite hoef je je smartphone niet meer uit je zak te halen. Per koptelefoon is dit anders geregeld. Over het algemeen is de bediening heel logisch.

 

Opladen en batterijen vervangen

Hoelang doe je met een volle batterij? Sony staat met dertig uur aan kop, maar zelfs de zeventien uur van Sennheiser is prima. Wel gaat een batterij helaas niet oneindig mee: meestal zo’n twee tot drie jaar of 300 tot 500 keer opladen. Begeeft de batterij het binnen twee jaar, dan heb je hier garantie op. Het vervangen van een batterij kun je niet zelf. De batterij van de Sony WH-1000XM3 kost € 55, exclusief reparatie- en verzendkosten. Best duur dus.

Wat is codec?

Om het geluid van een apparaat naar de koptelefoon te sturen, wordt er gebruikgemaakt van een protocol. Dat wordt codec genoemd. Helaas werken niet alle koptelefoons met elk apparaat. Voor een iPhone kun je het beste een koptelefoon gebruiken die AAC ondersteunt, maar als je veel films kijkt, dan kun je weer beter een koptelefoon en een apparaat gebruiken met aptX Low Latency (dan vertraagt het geluid minder). Wat je nodig hebt, verschilt dus per persoon. Ook die mate van ‘compatibiliteit’ hebben we uitgedrukt in een cijfer.

Wat kost dat wel niet?

Gemiddeld kost zo’n koptelefoon € 300, inclusief audio­kabel, USB-laadkabel en meegeleverde draagtas (bij duurdere modellen zijn dit vaak mooie compacte koffertjes). De duurdere modellen scoren beter op geluidskwaliteit en noise cancelling, en zijn mooier afgewerkt.

En de winnaar is...

 
DALI IO-6

datum indiening: vr 27 mrt 2020, 09:20

Gemiddelde winkelprijs: € 399

De grootste, zwaarste en duurste van allemaal, maar wat klinkt-ie mooi! Hij maakt geen gebruik van een app, maar is hij eenmaal verbonden, dan hoef je niets meer in te stellen. Als enige van alle geteste exemplaren is hij spatwaterdicht. De afwerking is chic.

kleuren: zwart, caramel

batterijduur: 30 uur

codecs: SBC, AAC, aptX, aptX HD

touch control: nee

app: n.v.t.

gewicht: 325 gram

bouwkwaliteit: 8

compactheid: 6

comfort: 7

noise cancelling: 7

audiokwaliteit: 9

compatibiliteit: 8

CIJFER: 7,5

Dali_IO-6_1.jpg