RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Thea Seinen | Fotografie: Getty Images, iStockphoto

Fruit-uit-eigen-tuin.jpg

Peertje van eigen boom

Ook op een klein balkon past een perenboom. Een mini-exemplaar weliswaar, maar toch. Heb je een tuin, dan kun je losgaan met bomen en struiken die in de lente zorgen voor de mooiste bloesem en later in het jaar voor fruit. Lekker zelfgekweekt.

Zin in fruit uit eigen tuin? Plant een appelboom in plaats van een gewone boom. Laat een braamstruik of een wijnbes tegen de schutting groeien. En kies eens niet voor een petunia maar zet een bessenstruikje in een pot op het terras. Zelf kweek ik groenten en kruiden in planttassen. Tegen mijn schutting staat al jaren een druif, die elk jaar tientallen trossen produceert. De druiven deel ik met de merels. Prima, er is genoeg. Dit voorjaar plantte ik een kiwibes, ik verheug me enorm op de eerste oogst.

 

Dubbel plezier

Bloesem in het voorjaar en later in het jaar een mand vol fruit: van een appel-, peren- en kersenboom heb je twee keer plezier. Vraag altijd naar een zelfbestuivende boom als je niet zoveel ruimte hebt. Dan is één boom voldoende.

Weinig ruimte? Plant leifruit 

Leifruit is ideaal als je weinig ruimte hebt, omdat je het tegen een muur of schutting kunt leiden. De takken leid je langs en tegen een frame van hout of strak­gespannen rvs-draad. Appel, peer, pruim, kers, druif, kiwi, kiwibes, aalbes, braam, framboos, Japanse wijnbes en nog veel meer soorten fruit kun je tegen een schutting of muur laten groeien. Met een druif creëer je ook meteen een lommerrijk dakje.

Fruitadressen

Bekende soorten fruit zijn te koop in tuincentra. Voor een echt ruime keuze kun je terecht bij gespecialiseerde fruitkwekers en voor niet alledaagse soorten bij Fruitbomenkwekerij Houweling, fruitbomen.net en de webshop van Baldur Nederland (baldur-nederland.nl).

 

Terras- en balkonappel

De zuilvormige appelboompjes van Minitree (minitree.nl) zijn ideaal voor potten en bakken en hoeven niet gesnoeid te worden. Je bestelt ze online. Bij het tuincentrum koop je in deze tijd van het jaar leiappels in pot die van een frame zijn voorzien. Zet ze in een ruime pot op het terras of balkon. Of plant ze in de volle grond.

Snelle groeiers

Framboos en braam zijn makkelijke, snelle groeiers. Maak er een haagje van (paaltjes slaan, draden spannen en takken langs de draden leiden) of leid ze tegen de schutting of muur omhoog. Kies je doornloze exemplaren, dan kun je plukken zonder een schrammetje op te lopen.

Doe ’ns gek met een gele framboos

Het leuke van zelf fruit kweken is dat je soorten kunt planten waarvan je de vruchten plukt die zelden in de winkel te koop zijn. Plant bijvoorbeeld een gele framboos of een loganbes. De loganbes is een kruising tussen een braam en framboos. Of probeer eens de kiwibes met mini-kiwi‘s die je met schil en al eet. Ook mooi en lekker is de Japanse wijnbes.


RADAR_stoppersite