RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Diet Groothuis

poetsboek_-_groothuizen.jpg

Efficiënt opruimen

Kunnen wij eigenlijk nog wel opruimen en poetsen? Dichteres en journalist Diet Groothuis gelukkig wel. Ze weet precies wat je moet doen aan die onnodige spullen en rondslingerende rommel in je huis.

Wat is dat toch, dat eindeloos spullen verzamelen? Lijden we aan geestelijke armoe en dempen we dat met shoppen? Je zou het haast denken. Een dichtgeslibd huis is een soort 21ste-eeuwse volksziekte. Veel mensen hebben serieus last van al die rommel in huis, maar hebben geen idee hoe ze ervan afkomen. Het goede nieuws is: je kunt er gemakkelijk iets aan doen. Het slechte: het is een rotklus. Haal diep adem, gooi jezelf in het diepe en begin. Het lijkt een onoverkomelijke berg, maar al doende komt er snel meer lucht in huis. Hoe? Wie uitpuilende kasten, over­stromende stapels en dichtslibbende kamers beu is heeft de keus uit grofweg twee manieren om van zijn overtollige troep af te komen. Beide hebben voor- en nadelen. Het hangt van jezelf af welke methode voor jou het beste werkt. Bij methode 1 plan je van tevoren hoeveel uur je wilt gaan opruimen en daarna stop je ook echt. Plan een volgende keer weer vaste opruimtijd, en stop dan ook. Zo houd je het vol. Je werkt per kamer of ruimte en blijft daar tot die klaar is. De tweede methode komt van de populaire Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Haar uitgangspunt verschilt fundamenteel van methode 1, omdat ze werkt volgens de vraag: ‘wat wil je houden?’  in plaats van: ‘wat kan er weg?’. Deze manier van opruimen bestaat uit twee fases: zo snel en volledig mogelijk dingen wegdoen, en daarna alles wat je bezit een vaste plek in huis geven. De volgorde is essentieel. Kondo beweert dat je haar methode maar één keer in je leven hoeft toe te passen omdat je erna nooit meer troep verzamelt. Ik geloof dat ze gelijk heeft. Vorig jaar heb ik mijn huis gekondo’t en het is hier nog steeds opgeruimd.
Het dankbaarst is speelgoed opruimen. Koop grote plastic opbergboxen en orden per speelgoedsoort of per kind. Geef, als alles is opgeruimd, elke huisgenoot een rommelbakje en zet die bakjes in een diepe la of kast, waar ze niet zichtbaar zijn. Alles wat iedereen laat slingeren in huis gaat per direct in zijn of haar rommelbakje. Als het bakje vol is gaat de inhoud in de vuilnisbak. Belangrijk: communiceer dit vooraf, om oorlog in huis te voorkomen. Maar ook: houd je eraan. Waarschijnlijk – of hopelijk – zorgt iedereen er vervolgens voor dat zijn bakje niet meer overstroomt.  

Methode 1 | Wat kan er weg?

•    Geef je huidige huis een cijfer. Bedenk nu welk cijfer het moet worden als je klaar bent.
•    Help ontmoedigende gedachten als ‘dit wordt niks’ of ‘ik heb hier geen zin in’ om zeep en begin met opruimen terwijl je ‘ik kan dit’ prevelt.
•    Werk per kamer, blijf daar tot die klaar is.
•    Maak drie stapels en label ze: A: weggooien B: bewaren C: twijfel. Pak vuilniszakken of lege dozen en wijk niet van het driestapelsysteem af.
•    Zet de twijfelstapel een maand op zolder. Daarna kan het meeste alsnog weg.

 

Methode 2 | Wat wil je houden?

•    Schrijf precies op wat je opruim­doel is.
•    Ruim op per categorie, niet per kamer. Verzamel alles van die categorie in één kamer en leg het op de vloer. Dus bijvoorbeeld álle kleren uit het hele huis.
•    Laat elk voorwerp apart door je handen gaan terwijl je je afvraagt: word ik hier blij van? Als het antwoord ja is, mag je het houden. Is het nee: weg ermee.
•    De optimale opruimvolgorde is: eerst kleding, dan boeken, dan papieren, daarna de categorie ‘allerlei’ en pas op het laatst dingen met een emotionele waarde.
•    Wat jij niet nodig hebt, heeft je familie ook niet nodig. Weersta de neiging om spullen die je moeilijk kunt loslaten aan je zus of beste vriendin te geven (tenzij je zeker weet dat ze er speciaal naar op zoek is) maar breng alles naar een kringloopwinkel of het Leger des Heils.