RADAR+ Online

Word Abonnee

Tekst: Diet Groothuis

huis.jpg

Diet ruimt het huis van haar ouders op

Groothuis,Diet-NIEUW-(Jelmer-de-Haas)

Diet Groothuis werkt als journalist en columnist, schrijft gedichten en geeft poëzieworkshops. Met het ongekend populaire Het Grote Poetsboek maakte ze poetsen hip. In het beste geval word je er rustig van.

 

poetsboek---groothuizen

Diet Groothuis schreef Het
Grote Poetsboek, onmisbaar in
elk huis­houden. Atlas Contact, € 19,99

 

Heb je ooit je ouders helpen verhuizen? Ouders die al heel lang in hetzelfde grote huis wonen en ook een tuin, schuur en garage hebben, en dus een vracht aan meubels, tuingereedschap, vogelhuisjes en ­kasten vol oud speelgoed? En dan kom je op ­zolder en blijken alle babykleertjes ook bewaard, plus alles maar dan ook alles van je eigen lagere én middel­bare schooltijd. In dat geval weet je waarover ik spreek. Wij hebben zojuist onze ouders verhuisd. Van een grote eengezinswoning met zolder, kelder en reusachtige tuin naar een driekamerappartement met piepklein plaatsje. Mijn ouders zijn keurige mensen die hun zaakjes prima in orde hebben. Maar ze hadden dus wel die zolder en kelder en kasten en schuren vol spullen uit een heel mensenleven.


Duizenden knikkers

Op de zolder stonden ook tientallen dozen vol ­dingen uit onze kinder- en pubertijd.  ­Schriftjes met aandoenlijke eerste schrijfsels, met rode pen doorgehaalde sommetjes en harkerige ­tekeningen. Dozen vol uittreksels van middelbare schoolboeken, werkstukken over Erasmus, kernenergie en de middeleeuwen. Oude type­machines, zelf geverfde hippiegewaden, verweerde beginners­schaatsjes, witkanten doopjurken, porseleinen poppenserviezen, speelgoedwinkeltjes, ­bakken vol lego. En knikkers. Duizenden ­knikkers. Ik heb ooit bittere oorlogen gevoerd over die ­knikkers. Enfin, je hebt nu een beeld, neem ik aan.


Je begint optimistisch

Eerst komt de zin ‘Huur maar een container en gooi alles erin’ moeiteloos over je lippen. Maar zo makkelijk gaat het niet. Niet alleen omdat je ouders dat diep geschokt weigeren, maar ook omdat je zelf, eenmaal tussen de dozen gezeten almaar opnieuw vertederd raakt.
Dat schiet niet op. Het is wel erg leuk. De liefste voorwerpen komen voorbij, interessante, lang ­vergeten briefwisselingen, prachtige vintage ­kleren. Ik adviseer: neem hier een beetje tijd voor, haal samen herinneringen op. Dit is Quality Time met hoofdletters.  En dan komt er een moment dat je praktisch moet worden. To-dolijsten moet aanleggen en zorgen voor voldoende vuilnis­zakken, stickers en dikke stiften. Je moet je ouders helpen met zo veel mogelijk weggooien. Ze ­willen ­namelijk veel te veel meenemen. Creëer drie aparte ­plekken in huis: een voor alles dat naar het grofvuil kan, een voor de spullen die gratis naar de kringloopwinkel kunnen, een voor de dingen die verkocht kunnen worden op Marktplaats of de ­lokale rommelmarkt. Voer het tempo op: daardoor komen je ouders makkelijker in een beslis-ritme.


Bijna klaar

Ten slotte is er de verhuisdag zelf. Met een ­beetje geluk doet iedereen waar hij of zij goed in is. ­Lampen ophangen, keuken inrichten, catering: het maakt niet uit. Als alles klaar is, is iedereen moe. Doodmoe. Wees nu heel lief voor elkaar, snijd geen ingewikkelde onderwerpen aan. Eet samen en ga slapen. Nadat je elkaar blij hebt aangekeken: het is gelukt

Tips
- Maak een paar maanden voor de verhuizing een planning en creëer overzichtelijke lijsten op data, met alles wat er moet gebeuren.
- Waarschijnlijk ben je internetvaardiger dan je ouders. Help ze met al die tergende online-klussen als adres­wijzigingen voor de post, energieaansluitingen en internetproviders.
- Het allerbelangrijkste: je ouders zijn de baas, het is hun verhuizing. Gooi niets weg zonder hun toestemming en laat elke beslissing via hen verlopen.