RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Schrijfbedrijf Mevrouw van Dale | Fotografie: Annemarijne Bax

_Annemarijne_Bax_-_010_RADAR_Hansje.jpg

Wonen voor senioren

Nederland vergrijst - we gaan van zo’n 1,3 miljoen in 2019 naar 2,1 miljoen 75-plussers in 2030. Al die ouderen leven langer dan de vorige generatie, en blijven langer vitaal. Ze willen én moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven op de woningmarkt voor senioren.

 

2promo3nrs

Voor al die senioren van morgen – nu nog een kwart van het aantal woningzoekenden – is er al een heel scala aan ‘levensloopbestendige’ woonprojecten en 55-pluswoningen nieuwe stijl ontwikkeld. Niet alleen voor de hogere en middeninkomens, coöperaties ontwikkelen ook
sociale woonprojecten. Mooi qua ontwerp en praktisch van opzet (zonder drempels, met parkeergelegenheid voor een eventuele scootmobiel), waar het prettig en veilig wonen is en een beetje op elkaar wordt gelet. Waar allerlei leuks georganiseerd wordt, je niet verkommert achter de geraniums en sociale contacten een vanzelfsprekendheid zijn. Minstens zoveel projecten voor levenslustige senioren liggen er nog op de vergader- en tekentafel. We lichten drie initiatieven nader toe.


1. Wonen Werken Zorgen 50+ concept

Sympathiek privé-initiatief dat door een goede eigen pr en met hulp van een oplettende architect kans maakt in heel Nederland te worden opgepakt. Han de Jong uit Amsterdam woonde tegenover een verzorgingshuis waar hij zag hoe iedere ochtend een oude mevrouw in een rolstoel voor het raam werd gereden en pas ‘s avonds weer werd opgehaald. Hij besloot: dat wil ik nooit. Met vrienden richtte hij een particuliere coöperatie op, Wonen Werken Zorgen 50+. Doel: subsidie genereren waarmee senioren betaald kunnen worden om klussen en zorgtaken voor elkaar te doen. Hij werd benaderd door een architectenkantoor met de vraag dit project samen op te zetten voor de P.L. Bergansiuskazerne in Ede, waarvoor de architecten twintig levensloopbestendige seniorenwoningen hadden ontworpen. Dat lukte en subsidie werd vrijgemaakt. De oplevering is in 2020. Huurprijzen schommelen rond de € 800 per maand, exclusief
servicekosten.
De kamers zijn drempelloos, krijgen brede deuren, worden voorzien van vloerverwarming en inductiekookplaten. In het gebouw komt een lift.


2. LIFE

Op Revaleiland in de Houthavens aan het IJ in Amsterdam wordt momenteel druk gebouwd aan het project LIFE. Naast 23 koopwoningen verhuurt Bouwinvest, belegger voor pensioenfondsen, 59 vrijesectorappartementen voor 60-plussers en verhuurt woningcorporatie Habion 39 sociale appartementen voor senioren. Potentiële bewoners moeten met een open mind midden in het leven staan en begiftigd zijn met een sociale levensinstelling. Samen gezellig oud willen worden is het motto. De woningen zijn zeer energiezuinig en er wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen. Met de start van de verhuur van de sociale huurwoningen is al een begin gemaakt, maar er zijn nog woningen te huur. De inschrijving voor de vrijesectorhuurwoningen volgt binnenkort. Ook realiseert de stichting Cordaan hier 48 zogenoemde ‘zorgstudio’s’: kleinschalig wonen voor mensen met dementie. LIFE wordt eind 2019 opgeleverd en omvat een gezondheidscentrum, een centrum voor dagbesteding dat ook dient als ontmoetingsplek voor de buurt, commerciële horeca en een overdekte parkeergarage.
leveninlife.nl en cordaan.nl


3. Het Thuishuis

Voor 60-plussers die niet alleen willen wonen of dreigen te vereenzamen. Vijf tot zeven personen wonen samen en er is zorg en ondersteuning op maat. De bewoners, mannen/vrouwen (60+) hebben ieder hun eigen woonruimte (circa 40 m²) die bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer/wc. Met elkaar delen ze een keuken, een woonkamer, een hobbyruimte, logeerkamer en bij voorkeur een tuin. Op dit moment zijn er vijf Thuishuizen in Nederland: in Amstelveen, Deurne, Harderwijk, Nijmegen en Woerden. 

Een buidelwoning deel je met familie (aparte voordeuren!)
Een uitkomst voor mantelzorgers is de buidelwoning. Oftewel de kangoeroewoning: twee of drie (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Die deel je met familie, al heeft elk woondeel een eigen opgang en eigen postadres. De woonruimtes hebben dus elk een aparte voordeur en hebben een interne, afsluitbare verbindingsdeur. In Nederland zijn er diverse gemeentes die kangoeroewoningen aanbieden voor verhuur. Ook woningcorporaties en ontwikkelaars nemen deze nieuwe woonvorm vaker mee in hun bouwplannen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een buidelwoning te kopen. Zo kun je een gezamenlijke hypotheek afsluiten op basis van alle inkomens. Alle afspraken moeten goed worden vastgelegd bij de notaris.


Handleiding voor het opzetten van een woon­gemeenschap
Ook weleens gefantaseerd om ooit een eigen commune nieuwe stijl (zonder losse moraal, maar wel gezellig met elkaar) op te richten? Kijk dan eens bij de Stichting KilimanjaroWonen. Hun doel: het begeleiden en tot stand brengen van kleinschalige levensloopbestendige woonprojecten voor 50-plussers waarvan de toekomstige bewoners zelf de ontwikkelaar zijn. De stichting is opgericht door drie ondernemers uit Eindhoven met ervaring en kennis op het gebied van wonen, architectuur, zorg en welzijn, bouwen in eigen beheer en projectontwikkeling.
kilimanjarowonen.nl 

 

Zorg betalen met de overwaarde van je huis
65-plussers die een koophuis hebben (met een hypotheek die niet meer bedraagt dan 30% van de woningwaarde) en hun inkomen willen vergroten kunnen zich aansluiten bij Behouden Huis. Simpel gesteld: wie 65 of ouder is en in een koopwoning woont die grotendeels is afbetaald, kan uit de waarde van de woning ‘een pensioen’ ontvangen en er toch in blijven wonen. De woning komt na overlijden in bezit van Behouden Huis. Tot die tijd ontvangt de deelnemer een maandelijks bedrag. Van dit geld kan bijvoorbeeld zorg worden ingekocht waardoor je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Deze constructie is vooral interessant voor senioren voor wie een maandelijks inkomen belangrijker is dan het nalaten van een erfenis.
mijnbehoudenhuis.nl

 

Het Rijk staat garant voor een deel van de financiering
Het moet eenvoudiger worden voor particulieren en sociale ondernemers om kleinschalige woonvormen zoals de Knarrenhof voor ouderen te financieren. Het kabinet stelt hiervoor dan ook een stimuleringsregeling open. Als onderdeel van de regeling ondertekende minister De Jonge (VWS) in april dit jaar met een aantal banken een overeenkomst waarbij het Rijk garant gaat staan voor delen van de financiering van dergelijke initiatieven. Want in de praktijk komen dit soort bewonersinitiatieven vaak moeilijk van de grond, omdat de financiering lastig rond is te krijgen. Het kabinet wil de ontwikkeling van dergelijke nieuwe woonvormen stimuleren. rvo.nl/swz