RADAR+ Online

Word Abonnee

158_-_zonnepanelen.jpg

Lesje economie: Zonnepanelen

Besloten zonnepanelen aan te schaffen? Als je de btw terugvraagt, krijg je 21 procent van je investering terug. Van de salderingsregeling profiteer je sowieso.

 

2promo3nrs

Als je zonnepanelen hebt en stroom levert aan de energieleverancier ben je ineens ondernemer geworden. Dat betekent dat je de btw op je ­zonnepanelen en op het installeren ervan kunt terugkrijgen. Dat scheelt veel geld. Bij een ­standaardpakket van tien zonnepanelen (goed voor ongeveer 2700 kWh, net iets minder dan het gemiddelde huishouden per jaar verbruikt) voor € 4400 levert dat volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal € 750 op.

Aangifte doen is verplicht
Btw vraag je terug door op belastingdienst.nl het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ te downloaden. Als je dit invult en naar de Belastingdienst stuurt, krijg je gegevens waarmee je kunt inloggen als ondernemer. Vervolgens doe je digitaal aangifte. Als het goed is, ben je met die ene aangifte klaar. De btw wordt op je bankrekening gestort en je ondernemerschap zit er weer op. Als je pech hebt, blijf je daarna bericht krijgen dat je btw-aangifte moet doen. Neem dan contact op met de Belastingdienst. Maar doe ondertussen wel btw-aangifte. Dan is dat een aangifte van € 0,00. Je krijgt niets en je betaalt niets. Maar het moet wel; als je dat niet doet, krijg je een boete.
Als je het terugvragen van btw gedoe vindt, kun
je het uitbesteden. Vaak bieden leveranciers van zonnepanelen een btw-service aan. Ook zijn er adviesbureaus die dit doen. Je betaalt hier zo’n
€ 100 tot € 130 voor. Vaak werken ze volgens het principe ‘no cure, no pay’; als jij geen btw terugkrijgt, sturen zij geen rekening.

Of was je al ondernemer?
Als je al ondernemer voor de omzetbelasting bent, kun je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneel­houders’ niet gebruiken. Dan kun je de btw ­verwerken in je gewone btw-aangifte. Dat is ­vervelend als je als zzp’er onder de kleineondernemersregeling valt. Dit is een gunstige regeling voor zzp’ers die niet veel omzetbelasting ontvangen. De btw die je zelf hebt betaald als ondernemer (bijvoorbeeld de btw op je nieuwe printer of op gereedschap dat je aanschaft) trek je af van de btw die je hebt ontvangen. Het verschil tussen die twee bedragen moet je afdragen aan de Belastingdienst. Als dat bedrag in een jaar lager is dan € 1345 mag je de btw zelf ­houden. Wel moet je het als opbrengst meenemen in je aangifte inkomstenbelasting. Als je onder de kleineondernemersregeling valt, schiet je niets op met de aftrek van de btw op zonnepanelen. Je mocht dat geld immers toch al zelf houden. Bovendien loop je het risico dat je hierdoor in ­toekomstige jaren niet meer onder de kleine­ondernemersregeling valt. Heb je een partner
die geen ondernemer is? Dan kan je partner de btw op de zonnepanelen terugvragen met het ­formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouder’. Zorg er wel voor dat de energierekening en de factuur voor de zonnepanelen op dezelfde naam staan. Allebei op jouw naam, of op die van je partner. Anders kun je de btw niet terugvragen.  

Profiteren van de salderingsregeling
Voor zzp’ers die onder de kleineondernemers­regeling vallen en geen partner hebben, is dat een tegenvaller. Maar zij profiteren wel van de salderingsregeling, net als alle andere zonne­paneelhouders. Die werkt als volgt: als je energie opwekt met zonnepanelen, mag je de energie die je gebruikt hiertegen wegstrepen. Dus als je 800 kWh opwekt en je verbruikt 1000 kWh, krijg je van het energiebedrijf een rekening voor 200 kWh. Dit is gunstig, want de prijs die je betaalt voor ­energie is niet gebaseerd op pure stroom. De rekening van het energiebedrijf bestaat voor het grootste deel uit energiebelasting en btw. Doordat de energie die je opwekt en de energie die je ­verbruikt domweg tegen elkaar worden weg­gestreept, heb je een groot belastingvoordeel. Deze salderings­regeling zou worden afgeschaft, inmiddels is ­duidelijk dat hij tot 2023 zal bestaan. Daarna wordt hij tot 2031 langzaam afgebouwd.

Geld terug van de belasting

+    Vaak bieden leveranciers van zonnepanelen een btw-service aan
+    Val je onder de kleineondernemers­regeling, dan schiet
je niets op met de aftrek van de btwop zonnepanelen
+    Als je energie opwekt met zonnepanelen, mag je de energie die je gebruikt ertegen wegstrepen