RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Diet Groothuis

51Groothuis_Diet-NIEUW-_Jelmer-de-Haas_.jpg

Lievelingsplek in huis

Het gaat niet om hoe luxueus een huis is, maar of je er met plezier woont en er plekken zijn waar je je fijn kunt nestelen. Poetsvrouw Diet was nergens zo blij als in de minikeuken die ze ooit had. Wat is het hart van jouw huis?

 

Diet Groothuis (56) werkt als journalist en columnist, schrijft gedichten en geeft poëzieworkshops. Met het ongekend populaire Het Grote Poetsboek maakte ze poetsen hip. In het beste geval word je er rustig van.

4bestelnu

 

Heeft jouw huis een hart? Ja, echt. Serieus. Heeft jouw huis een hart? Ik bedoel: heeft je huis zo’n centrale plek waar je het allerliefst bent als je thuis bent? Zo’n plek waar je graag tot rust komt, alles tijdelijk kunt loslaten, kunt genieten van de mensen om je heen, een boek, een film, de warme zonnestralen op je gezicht of de vallende blaadjes buiten het raam. Waar je goede herinneringen opdelft, waar je je na een dag hard werken nestelt met een pot thee, een glas wijn of de kat op schoot.
Zo’n plek in huis wil je toch?
Volgende vraag. Stel dat het antwoord op bovenstaande vraag ja is, waar in je huis zit dat hart dan? In de eetkeuken of op de loungebank? Aan tafel of in je gezellige bed? Bij de laptophoek of de plank met familiefoto’s?
In mijn een na laatste huis was de keuken het onbetwiste hart in huis, letterlijk en figuurlijk, al was hij niet groter dan tweeënhalf bij anderhalve meter, had hij nauwelijks keukenkastjes, was hij raamloos en stond er het allergoedkoopste socialewoningbouwaanrecht ter wereld in. Je kon er je kont niet keren, bezoek zat op een krukje op de drempel wanneer ik stond te koken – maar toch was het de hart-en-ziel-ruimte van mijn huis.
Mijn huidige keuken is lekker ruim, met een extra spoelbakje naast de gootsteen en een batterij keukenkastjes boven het aanrecht. Ik heb voor het eerst van mijn leven een vaatwasser, een heus fornuis, een grote koelvriescombinatie en een afzuigkap en ik fabriceer er nog steeds lekkere dingen. Toch is het niet langer het hart van mijn huis.
Ooit was dit geen vraag. In de tijd dat we vuurplaatsen in huis hadden, verzamelden we ons daar vanzelfsprekend omheen. Warmte, licht, gezelschap en voedsel gingen hand in hand. Harde voorwaarden om te overleven.
Zit samen eten daarom zo diep in ons DNA?
Na de vuurplaats kwam de schouw, vervolgens de kachel. Centrale verwarming is welbeschouwd een reuzenstap achterwaarts. Je kunt er geen pot thee op warm houden, er niet gezellig samen omheen zitten, het geeft geen licht, heeft geen kleur en ertegenaan kruipen is niet fijn. Je rug verbrandt en je voeten bevriezen. Ik benijd mensen met een open haard of houtkachel in huis, al kleven daar natuurlijk uit milieuoogpunt flink wat nadelen aan.
Waar bevindt zich in mijn huidige huis nu eigenlijk het hart? Opeens is het een licht ongemakkelijke vraag. Is het de hangbank waar ik met vrienden en vriendinnen regelmatig de toestanden in de wereld doorneem? Mijn leesstoel met schapenvacht of het wiebelige keukentafeltje aan het raam waar ik ’s ochtends altijd ontbijt? Ik neig naar de grote houten eettafel, waar met regelmaat heerlijk gegeten en gepraat, gelezen en gelachen wordt. Maar helemaal zeker weten, doe ik het niet.
Wat zegt dat over mij en mijn huis?

Een fijne plek is altijd schoon

+   Om hart-en-ziel-plaatsen in huis te creëren kun je je afvragen waar je in huis graag bent. Waar loop je automatisch naartoe als je moe bent  of even bij wilt komen? Wat maakt die plek fijn? Bekijk je favoriete plek met nieuwe ogen. Is alles er zoals je wilt? Moet er iets veranderen? Een paar nieuwe kussens erbij of juist minder spullen? Een poef voor je voeten, een ander kleurtje verf op de muur?
+    Geloof het of niet, maar fijn wonen gaat makkelijker als een plek niet al te vervuild en rommelig is. Ruim eens een plek leeg, maak hem schoon en voel of het verschil maakt.
+    Dit onderwerp gaat vooral over voelen. Niet over kijken of oordelen. Je gevoel vertelt je blind wat je wilt weten. Een rustplek. Die kan zich overal in huis bevinden. Zelfs op de wc. Maak hem dan wel eerst even schoon.