RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: & styling Marlies Huisman en Sara Bartels | fotografie: Jorian Lub

IMG_2351_1.jpg

Tips & tricks: winterschilderen

Bereid je voor op een (duurzame) schilder­klus en zorg voor zachte kwasten, pluis­loze rollers en een minimum aan spetters. Ben je klaar en kom je erachter dat er geen terpentine in huis is om je handen schoon te maken? Geen probleem, gebruik boter!

 

4bestelnu 

1. Alufolie is je beste vriend
Pak het verfbakje in met aluminiumfolie voordat je de verf erin doet. Ben je klaar met schilderen? Dan haal je de folie van het bakje en gooi je het weg. Ook handig: houd je (gebruikte) verfkwasten zacht door ze in aluminiumfolie te wikkelen – zo hoef je de kwast niet schoon te maken en kun je de volgende dag hup weer aan de slag.


2. Oude kwast als nieuw
Nog wat opgedroogde verfkwasten liggen? Zonde om weg te gooien en nieuwe te kopen, want ze zijn makkelijk schoon te maken met azijn. Week de verfkwasten in gekookte azijn. Spoel ze daarna af met warm water. Nu zijn ze er weer klaar helemaal klaar voor.


3. Voetjes van de vloer
De poten van een tafel of een ander meubel kun je goed verven zonder dat ze blijven plakken aan de ondergrond door er schroeven in te draaien.

 

4. Restjes bewaren
Heb je nog wat verf over? Bewaar het in een leeg, brandschoon jampotje. Wanneer een kozijn of deur een beetje beschadigd is, kun je een butsje simpel en gemakkelijk bijwerken. Tip: watergedragen verf is over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar.


5. Verfhanden schoonmaken
Hoe netjes je ook verft, er komt altijd wel wat op je handen terecht. Neem een theelepeltje boter en wrijf het over je handen. Even laten zitten en daarna goed wassen met water en zeep.


6. Weg spetters
Zijn de kozijnen toe aan nieuw schilderwerk? Smeer de ruiten (van tevoren) dun in met groene zeep. Verfspatten zijn na het drogen van de verf makkelijk weg te wrijven met een zeem en wat water.

Weetje!
Omdat groene zeep vroeger van hennepolie werd gemaakt,
was het groen. Tegenwoordig wordt het met plantaardige
olie gemaakt en is het goudkleurig.