RADAR+ Online

Word Abonnee

tekst: Thea Seinen

GettyImages-957141364_1_.jpg

Heerlijke nazomerdagen

Ga eropuit! Er zijn nog volop bloemen in bloei in tuinen en parken. Groenten, kruiden en fruit zijn klaar om geoogst te worden en in de natuur zie je de eerste voorzichtige pogingen van de herfst om de boel over te nemen.

Een wijngaard in het Gooi

’s Graveland met zijn schitterende buitenplaatsen is een heerlijk bosrijk gebied om te wandelen en te fietsen. Een van de leukste adressen is Land en Boschzigt. Daar is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland gevestigd. De oogst is er nu in volle gang. Wat een overdaad. Naast de moestuin is er de ommuurde wijngaard. Waar in de Gouden Eeuw perziken en abrikozen tegen de slangenmuur uit 1635 werden gekweekt, staan nu 2000 druivenstokken. Op vrijdagochtenden kun je de wijngaard bezoeken. Dan staat de poort open en zijn de vrijwilligers aan het werk. Wijnen en allerlei biologische producten koop je in de ruim
gesorteerde winkel.

TIP Goed te combineren met een bezoek aan Schaep en Burgh aan het Noordereinde met zijn statige landhuis, oranjerie en koetshuis en indrukwekkende beuken- en eikenlanen. Hier vindt je ook het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. >>> Land en Boschzigt, Leeuwenlaan 34, ’s Gravenland, landenboschzicht.nl. >>> Gratis toegang. Open Tuinderij dinsdag t/m zaterdag, 09.00 – 18.00 uur, wijngaard alleen op vrijdagochtend.


Met de waterbus naar de moestuin

De moestuin van Villa Augustus is een van de mooiste van ons land, compleet met druivenserre en groentekassen. Groenten en kruiden zijn er in overvloed en het leifruit hangt klaar om geplukt te worden. Op deze plek lagen ooit de waterbekkens van de watertoren van Dordrecht. In de historische gebouwen is nu een hotel gevestigd, er is ook een restaurant met een riant terras middenin de moestuin. Als je daar zit, waaien de kruidengeuren je tegemoet. Er worden heerlijke biologische lekkernijen en maaltijden met ingrediënten uit de tuin geserveerd. Bij de entree is een kleine markt met groenten en fruit van het seizoen, homemade jam, olijfolie, azijn, brood, taart en koekjes.
 
TIP  Neem de waterbus vanuit bijvoorbeeld Rotterdam en ga bij de Merwekade aan wal. In een kwartier loop je naar Villa Augustus. >>> De tuinen van Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht, villa-augustus.nl. >>> Gratis toegang. Open dagelijks vanaf 7.00 tot ‘s avonds laat.


Uitdaging: Wandelroute N70

Een van de favoriete wandelroutes in ons land is de N70 Natuurwandelroute in het Rijk van Nijmegen. De wandeling door een zeer gevarieerd landschap van bossen en idyllische laantjes en mooie vergezichten gaat heuveltje op, heuveltje af. Tijdens de wandeling kun je ook speuren naar paddenstoelen die vanaf augustus in de bossen als bij toverslag tevoorschijn komen. De route leidt over acht ‘bergen’ en dat vergt wel een aardige conditie. De wandeling heeft een totale lengte van zestien kilometer. Heel fijn is dat er onderweg voldoende horeca-stops zijn om even uit te puffen. Vind je het aantal kilometers toch wat al te dol, dan kort je de wandeling in aan de hand van de routebeschrijving.

TIP  De routebeschrijving die uitgaat van diverse startpunten kun je vinden op staatsbosbeheer.nl.


De hei in volle bloei

In augustus bloeit de hei. Bij bloeiende heidevelden denk je niet meteen aan de duinen, maar daar vind je ze ook. De Schoorlse duinen staan zelfs bekend om hun mooie heidevelden, het is een feestje erdoorheen te lopen. Vanuit het Buitencentrum Schoorlse duinen start de beweg-
wijzerde Duinheidewandeling. De route wordt in het paars aangegeven. Dat kan geen toeval zijn.
 
TIP Elke woensdag- en zondagmiddag stap je voor € 10 in de Zonnetrein voor een leuke rit van anderhalf uur dwars door de duinen, de trein rijdt deels op zonne-energie. Aanmelden via het Buitencentrum. >>> Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 (navigatie Heere­- weg 62), staatsbosbeheer.nl. >>> Gratis toegang. Open dagelijks van 10.00-17.00 uur.


Zeldzame bomen en een tomatenfestival

Arboretum Kalmthout, vlak over de grens, is een prachtige bomen- en plantentuin, waar je uren kunt doorbrengen. In de tuin staan naast de bekende soorten talloze bomen en struiken die zeldzaam zijn. In augustus zijn het de borders die voor het nodige kleurenspektakel zorgen. Vanaf oktober hullen bomen en struiken zich in vlammende herfstkleuren. Er worden wekelijks rondleidingen gegeven en in het plantencentrum vind je planten en bomen voor de eigen tuin. In het weekend van 1 en 2 september is er het Tomatenfestival met honderden verschillende tomaten.

TIP  Arboretum Kalmthout ligt pal aan de weg naar Antwerpen. Leuk om mee te pikken tijdens een weekendje Antwerpen. Zoek je liever de rust op? Die vind je in het naastgelegen natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide van 6000 hectare waar de hei in volle bloei staat, grensparkzk.be.
>>> Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, Kalmthout, België, arboretumkalmthout.be. Toegang € 8,50. Open dagelijks van 10.00-17.00 uur.


Zelf appels en peren oogsten

Zelf fruit plukken is altijd leuk. Appel- en perenfans kunnen terecht op het achttien hectare grote Landgoed De Olmenhorst in de Haarlemmermeer. Op deze idyllische locatie met wel 60.000 fruitbomen ben je van harte welkom om de biologische appels en peren te komen plukken. Neem een grote tas of een kratje mee. Zodra je bent uitgeplukt, wordt de buit gewogen en kan er worden afgerekend. Zoals het eruitziet begint de ‘zelfpluk’ op 15 september, maar check voor de zekerheid de site of het plukken doorgaat. Het kan altijd zijn dat de oogst later begint, eerder stopt of kleiner is dan verwacht.
   
TIP   Als je er toch bent, bezoek dan de leuke landwinkel met biologische producten of geniet in het restaurantgedeelte van een biologische lunch. >>> Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, Lisserbroek, olmenhorst.nl >>> Gratis toegang. Open woensdag en vrijdag van 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur. In de herfstvakantie dagelijks van 10.00-17.00 uur. 


Borders om op te vreten

Ga vooral deze tijd van het jaar naar Artis en verbaas je over de schitterende borders. Ze zien eruit als normale borders, maar dat zijn het niet. De borders in felle kleuren zijn rijkelijk gevuld met groenten, kruiden en eetbare bloemen, variërend van Zinnia en daglelie tot quinoa, bloeiende stokbonen, rode boerenkool en paarse basilicum. De borders zijn
letterlijk en figuurlijk om op te vreten, want het zijn
de Artisdieren die er hun tanden in mogen zetten.
    
    
TIP  Nog tot en met 25 augustus zijn op zaterdag ARTIS-Zoomeravonden met optredens en de mogelijkheid om zelf eens begoniabloemetje te proeven. In de maand september geldt zoals gewoonlijk het goedkope tarief. >>> Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam, artis.nl. Toegang vanaf 10 jaar € 23, van 3 tot en met 9 jaar € 19,50, tot en met 2 jaar gratis. De toegangsprijzen zijn aan de kassa en op vertoon van de kortingsvoucher (zie artis.nl) in september met 25 procent verlaagd. Open tot en met 31 oktober, dagelijks van 09.00-18.00 uur, tijdens Zoomeravonden tot het donker wordt.


Een echte Oudolf

De schitterende borders in de Vlinderhof zijn het werk van de wereldberoemde tuinontwerper Piet Oudolf. De Vlinderhof is de parel van het Máximapark, het groene hart van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. De borders die onderhouden worden door een groep enthousiaste vrijwilligers zijn in deze tijd van het jaar op hun mooist. Bloeiende planten worden afgewisseld met sierlijke grassen die wuiven in de wind. Ga tegen het einde van een zonnige nazomerdag. Dan heb je van dat mooie ‘strijklicht’ dat de borders nog beter tot hun recht doet komen. Op de site staan een routebeschrijving en –kaart om zonder verdwalen in het 200 hectare grote Máximapark bij de Vlinderhof te komen.


TIP   Je kunt de echte Oudolf-combinaties zo overnemen voor je eigen tuin dankzij de interactieve plantenlijsten die op de site staan.  
>>> Máximapark, Utrechtseweg 4, Vleuten, maximapark.nl. >>> Gratis toegang. Open 24 uur per dag. Er worden geregeld rondleidingen gegeven. Je vindt ze op vlinderhof.com.